Srpski tehnički list

— 427 —

Нарочито је наша тарифа за робу много скупља одтарифа у оним земљема, које су око 1890 год. извршиле реформу својих тарифа. То се најбоље види из девете рубрике у којој су срачунати приходи по тонии километру.

Француска је извршила реформу своје државне тарифе 1883. год. а велике компаније француске 1892. год

| Румунија 1791; Белгија 1866. и 1871. Холандија такође пре неколико година; Немачка 1861. Енглеска 1888; Мађарска 1888. г. августа а затим још једном пре неколико година; Аустрија 1889 Данска и Шветска 1903.

Слично је и с тарифама за путнике.

У нашу локалну тарифу за робу унесена је тарифна шема, која је била усвојена и примљена пре 1890. године на страним железницама. Та је шема остала до данас. Али тарифни барем (скала) из страних железница није био унесен у исто време и у нашу тарифу. Тарифна стопа наше локалне тарифе за робу висока је за поједине артикле, који се наџом железницом преносе; она је висока и за артикле, који се увозе са стране и за оне који се као домаћи производе, преносе или на страну извозе.

Она политика, која је у поче:ку нашег железничког саобраћаја хтела да обезбеди подизање наше индустрије и да потпомогне већи промет оних артикала којих је било у земљи, тиме, што ће стране артикле превозити по скупљој цени — нашла је примену и на наше домаће предмете производње, које је саобраћај изазвао. То је управо из страних тарифа код нас пресађено; доцније се од тог није отступило, Е

Тако на пример: наша класа А, за неки наш или стран артикал, према класи А страних железница стоји у размери 10;7 или 10:5 па чек и 10:3. (Спогледом на тарифни километарски став појединих релација, добивен по опадајућој скали.)

Тарифна шема и тарифни барем у напој локалној тарифи, као класификација робе још се непрестано правда стереотипно тиме, да је савмим све једно што су унесени скупљи ставови за артикле, који се не јављају у саобраћају. Вгли се: ставови ће с: за артикле снизити кад се они у саобраћају појаве.

Стога је код нас у тарифи-много артикала који су само наведени а нема их у саобраћају. А поред тога је много артикала у саобрћају на које се примењује скупа тарифа.

И тако, уместо да подесном тарифом изазовемо саобраћај, ми чекамо, да се саобраћај артикала појави па да изазове снижење тарифе! Таква нам се тарифна политика стално одомаћила.

По нашој локално тарифи за робу та-

рифира се н, пр. буков жир у произвољним количинама, по П. класи т.ј. са 12 пара од 100 килограма; ту исту цену плаћа и жито и гвожђе и жуманце од јајета у произвољним количинама.

ШПигура, сурогат са кафу, у произвољ-

| ним количинама, тарифиране такође по П кла-

си, а тако исто и брашно.

По Ш.класи, у произвољним количинама тарифирају се готово све боје а по истој класи и /убре! Сем тога тарифирају се по истој класи и варива ивитриол и минералне воде и камење и глицерин и брусови и дрвени угаљ и земља.

По П. класи тарифира се и иловача аи мајолика (опеке) и лед!

Дакле, као што се из наведених примера види, тарифира се све подједнако, без. обзира на вредност робе, на запремину и на транспортну моћ робе, и без обзира на народно економске односе.

Ако су у нашу тарифу за робу унесени високи ставови за поједине артикле зарад тога да добије карактер заштитне тарифе онда ју је требало примењивати само на предмете са стране а не оптеретити потпуно истоветно и нашу земаљску робу. Наша тарифа није успела да постане заштитна тарифа јер оптерећава возним ставовима подједнако и нашу и страну робу.

та випе из наведених примера очигледно је, да се не води рачун ни о томе: шта је сировина а шта прерађевина; нити које ће сировине а које фабрикате поскупити подвозом или им омогућити продњу !

А баш ту, баш на овом послу око израде тарифа од увек су људи, који се жале на субалтеран положај а били су у ствари једини меродавни ! Ваљда нису иту радили инжењери»

Наше тарифне железничке ствари сматрају се као нека врста мандаринства, нека врста неприкосновене тајне у коју не смеин неможе свако ући. И доиста, с тога и има на томе послу само неколико људи.

Оно што се дешавало у тој струци и оно што је одобравано путем рефакција. превазилази обичну. политику и далеко је од здраве тарифне политике као небо од земље Изузев неколицине, остали смртни нису могли продрети у ту тајну, па ма како били тесно везани са желизничком службом Зато је често што шта исплаћивано и одобравано „с руком преко одобраваних ствари.“

У дирекцији наше железнице постоји тарифни одбор, коме би био задатак, да се брине о '"тарифским питањима у најширем обиму. У тај одбор долази неколико људи по положају, који заузимају у државној служби и неколико опет избором. Често ти људи