Srpski tehnički list

— 181 —

рада не одвајају од једнострано теоријског и електрофизичког поља, ти часописи опадају.

И овде се види јасно као иу целом инжењерству сретан уплив наше американске светске конкуренције. Енглеска и Америка то су за техничаре класичке земље а не Јелада не Рим нити достојанствена слава старих немачких универзитета.

И наш технички факултет исто овако схвата наставу и правац образовања техничара. И ми шаљемо сваког распуста ученике машинског одсека као волонтере у фабрике по нашој отаџбини и по страним земљама, да за време школског одмора прикупе практичког знања од непосредног рада и да утврде оно што им га даје школа

Технички факултет нашег универзитета похитао је био да и ђаке инжењерског одсека пошље на практичке радове за вреке ферија.

И док су се и стране и наше фабрике радо одазвале нашим машинским техничарима и указали им гостопримство, дотле је наша

железничка дирекција у своје време на бруталан начин одбијала младе људе који су јој се јављали као волонтери и раденици тражећи да добију од дирекције бар толико колико је потребно за живот.

Да и у напредак остварење ових практичких радова за ученике техничког факултета не би зависило од лошег расположења или нервозности појединих директора и начелника, требали би наши оци отаџбине у интересу саме домовине, у интересу бољег напретка и интензивнијег образовања наших синова дотирати технички факултет сталном годишњом сумом за ове практичке радове која ће бити у размери с потребом јер оно што, се данас за то даје то није доста ни за о део онога што треба.

Ако Народна Скупштина буде увиђавна да за културне установе даје випе помоћи, онда ће она у ствари давати новац по добар интерес јер ће онда инаши техничари моћи с поуздањем рећи „ја знам и умем“.

Ј.

Порба с прашиком по друмобима.

(Наставак)

Сумњив успех од обичног поливања водом, покушаји с петролеумом, тером и ве-

струмитом.

Поливање улица, кад се врши како треба, онда стаје скупо а за оне који иду улицама то је досадно. Махом лети кад има највише прашизе у исти мах и нестаје воде те је нема доста. ( тога су тражили чиме ће се вода заменути. У Америци су нашли да је добар петролеум. Нашло се да се поливањем петролеумом много рационалније сузбија прашина и спречава њено ново стварање, но што то бива водом. Овакојако свет мора да се привикне на непрестани смрад петролеума. Али док у Тексасу у Америци тона петролеума једва да кошта 10 динара, у француској кошта га тона преко 200 фран. Докле је у извесним америчким покрајинама поливање петролесумом јефтиније но два дотле је у Немачкој искључена употреба петролеума због високе цене му.

Први је италијански лекар Степе тећ помишљао на то да се петролеум замени тером. Као војни лекар у Индији стекао је искуство, да за време заразних болести за време епидемија, дејствује у енглеским болницама и касарнама премазивање дуварова и патоса тером као врло добра дезикфикција и као средство за сузбијање прашине. У близини једне фабрике светлећег гаса приметио је неколико мрља од тера, које су се поред свег живог пролаза кола дуго време држаге непромењене.

или три пут поливање водом,

Ова су га посматрања побудила да с тером чини покушаје на. једном макадамисаном друму код Мопје Като — Монако.

Пошто је добро очишћена једна деоница друма разлили су метлама што могуће тањи слој врепог тера. Тер се добро хватао и после неколико дана постао је чврста кора, која је изгледала слично асфалту и по којој су могла прелазити товарна кола а да се Кора знатно не поремети. Тер је продро неколико сантиметара / горњи строј с површине не понирући,

друма и кишница је отицзла

Овим, што се површина друма учини за воду не пробојна, смањује се стварање блата и прашине. Натапање тером кошта по километру 6 метара широког друма око 300 дин.

Ускоро поске бпећеттеф -а прихвати те опите с терисањем друмова инжењер Вишну Равени. И овде је било успеха.

Али се ипак показало, да су се јавиле неочекиване тешкоће при примени методе у великом обиму. Рад поскупљује нарочито то што треба много радне снаге и нарочитих кола зз поливање, кола у којима се мора грејати тер.

(Наставиће се)

љиљан