Srpski tehnički list

— 244 —

Д. Занати код којих дрво служи као градиво и које раде;

1, столари и стругари;

2.) тесачи;

3) колари;

4.) качари; и

5.) асурџије.

Ђ. Спремом хране и пића баве се: 1.) хлебари и пекари;

2.) колачари;

3,) месари;

4.) ћевабџије и кобасичари,

5.) ликерџије ; и

6.) бозаџије и шећерџије.

Е. Спремом обуће и одеће баве се: 1.) опанчари;

2.) обућари ;

3.) папуџије;

4.) кројачи ;

5.) абаџије;

6.) памуклијаши ;

7.) терзије :

8.) ћурчије и кожухари;

9.) јорганџије ; 10) рукавичари ; и 11.) шеширџије.

Ж. Негом теле баве се:

1.) бербери и

2.) купатила. (амамџије) 3. Поред овога у Орбији имамо још и ових занат-

лија који не би искључиво могли ући у ма који од горњих одељака. а то су.

1.) сарачи и самарџије ;

2.) штампари;

3.) зидари и дунбери;

4.) фотографи ; и

5.) фарбари и молери.

ЈУ Фабричка индустрија у Србији још је у зачетку, а како је нема типно српске, то се у њену обраду нећемо ни упуштати на овоме месту, њена обрада припала би другој групи.

Радећи ову поделу српске радиности, држао сам се у главноме онога, што је о овоме речено у Карићевој Србији, допуњујући где шта“ а овим сам читавим послом тежио да створим један скелет за обраду српске технологије, који би се временом радовима испунио, те тиме образовао по могућству исцрпно делоо српској радиности, чиме би се опет израдио један одељак српске културне историје нашега доба. Огромност овога посла захтева и много вредних руку, па због тога

молим господу колеге, да се у часовима одмора поза-'

баве и радом на овоме, а сваки рад на овоме, свака допуна и евентуална поправка добро ће доћи и срдачно ће се примити. Јуна 1908. Београд. Ж..

Наши технички радови.

Шлеп број 252. Срп. Беодарског Друштва. Наше Бродарско ·Друштво приновило је своме пловном парку још један нов објекат, повећало је свој пловни парк новим шлепом број 252, који је на Ивањдан 24. јуна ове 1908. године на Чукарици спуштен у воду у присуству многобројне публике.

Овај нови шлеп израђен је у радионици нашег Орп, Бродарског Друштва, а по усавршенијем типу но што су раније израђивани шлелови, који су се у употреби показали као одлични. Нови шлеп има запремину од 350 тона — 35 вагона.

Целокупна израда шлепа како по својој конструкцији, облику, лепоти, правилности и доброти израде у сваком погледу је изврсна. А за такав рад припада за, слуга како вредном и ваљаном директору Бродарске радионице г, Кауфману, тако и његовом првом помоћнику г. Ђ. Ристићу и свима осталим сарадницима на томе послу, који су се у своме послу толико извежбали и усавршили да заиста заслужују свако признање

У колико нам је мило, што се пловни парк нашег Бродарског Друштва повећао једним новим обје-

ктом, још нам је милије што је тај објекат израђен ког нас зашто га ми с правом и присвајамо као наш —- српски технички рад. Мило нам је што је тај објекат рађен и израђен код нас, јер отуда имамо многобројне користи. На првоме месту Брод. Друштво кошта знатно јевтиније, но да је набављен са стране, наши се раденици васпитавају и обучавају да раде теже финије и важније послове, који захтевају много више пажње, те се постепено оспособљавају за све веће и теже послове тако, да у току времена потпуно истисну туђу радну снагу; даље израдом објеката код нас даје се посла и зараде нашим радницима, и, на страну се издаје минимална — само неопходна сума новаца за материјал кога нема у земљи.

Ми смо до сада више пута напомињали и писали да нашој Бродарској радионици треба дати могућности не само да живи но да се и проширује и усавршава, а то се може постићи само тако. ако радионкца отвори своја врата и приватним пословима. На то-

ме треба да радимо сви а на првоме месту сама упра| ва Бродарског Друштва.