Srpski tehnički list

—- 954 —

У Келну гради се преко Рајне четврти железнички МОСТ. Како јавља берлински Тагблат 9 „ов. мес. по нов. тај се мост срушио заједно са скелама и закрчио Рајну на 100 метара. Службено се јавља да је том приликом погинуло 7 раденика и неколико их је рањено. још се није сазнао прави узрок овом напрасном рушењу. Веле да није вероватно да су скеле биле слабе.

Мост гради предузимачка фирма „ЏШлоп“ Дортмуида.

из

Је

Водени путеви у Русији. Приликом већања конгреса за речну пловидбу који је одржан у Петрограду од 31 маја цо 7 јуна 1907 године наводи се између остапог да у Русији има пловних водених путева 173000 километара што за 51000 километара прзвазилази укупне пловне водене путовеа свију ових земаља : Сев, Америке, Немачке, Француске, Енглеске, Холандије, Шведске, Аустрије, Мађарске и Италије,

У најновије време саграђено је 9000 Км канала

за агрикултурне циљеве у голингма горњег тока

Дњепра у пределима северне и северозападне Русијвиу |

Сибирији. Ови су канали учинили плодним више од 90 000 хектара земље, која је дотле била потпуно неупотребљива за агрикултуру.

На том конгресу расправљака су ова питања.

1). О диспозицији брана у рекама, које имају врло разнолико стање и количину воде а евентуално и велике количине леда, с обзиром на пловидбу и на индустрију.

2). Економска и техничка студија и правила о експлоатацији механичке вуче лађа по рекама лима и језерима. Монопол вуче,

кана-

3). Опрема речних пристаништа а нарочито с обзиром на напретке у електротехници.

4). О каналима мешовитог система који једно-

времено спуже пловидба и наводњавању земље; 5). Заштита предела у доњем току од поплава. Сем тог: расправљано је неколико питања и о поморској пловидби.

В. Се ебте стуб бопе 11 ЛП. 1908.

Вести.

Оправка зграде училељске школе у Алексинцу уступљена је Јовану Недељ овићу, пред. из Алексинца, за суму 2524-50 дин. нижз од предрачунске суме за 29.18 д. или 1'15%/ плаћа држава.

Оправка моста преко Драгачице, на путу Чачак — Ивањица, уступљена је Благоју Луковићу, пред. из Ивањице, за 1670 дин. ниже од предрачунске суме 8379 дин, или 4:94%/.. Плаћа охруг.

Камени инундациони пропуст саградиће се ове године у селу Кленовнику на пу"у Пожаревац Костолац, по пројекту окр. инжењера г. В. Вишека

Предрачунска је сума 76%,83 дин.

Нов мост од ојачаног бетона 6. м. распона, По пројекту окр. инжењера г. Влад. Митровића, саградиће се ове год. ноз мост од ојачанога бетотона преко Липовачке реке у Врњачкој Бањи, система Монијевог.

Предрачунскг 11937.12 динара.

Два пропуста плочама покривена од 1. м. распона саградиће се ове године код Велесницаг и Брлошког гробља на среском путу Брза Паланка Кладово по пројекту окр. инжењера г. Б, Минића.

Предрачунска је сума 2457,60 дин.

је сума за израду овога моста

Дрвени мост преко Дубоког Потока на оср. путу Шабац — Крупањ—ЈЉубовија оправиће се ове год, по предрачуну вишег инжењера г. П. С Бојића,

Предрачунска је сума 456,10 дин.

Дрвени пропуст прзко (Обрадозог потска на окр. путу Шабац— Крупањ —ЈЂубовија км. 85,490 о. правиће се ове год. по предрачуну в. инжењера г. 11. С.

Бојића.

Предрачузска је сума 409,65 дин.

Пропуст преко крушевачког потока на окр. путу Шабац—Крупањ—ЈЉубовија км. 84--820 оправиће се ова год. по предрачуну 8. инжењера г. [. С. Бојића.

Вредност је посла 338,96 дин.

Оправка пропуста на путу Крагујевац — Краљево извршиће се по предрачулу г. Дим. В. Милошевића Вредност ове оправке износи 678 87 дин,

Два плочама покривена пропуста саградиће се ове год. на путу Брза Паланка— Кладово, по пројекту окр. инжењера г. Б. Минића,

Вредност пропуста је 839,58 дин.

Набавка 12 локомотива и 137 путничких и теретних вагона за пругу 0,76. м. Лицитација одређена за 6,/19 јули за подношење понуда за ову набавку одложена је за 18/31. јули ове године.

Стечај за инжењера. Пошто се на расписани конкурс за једног инжењера општине града Пожаревца није јавио довољан број стручних кандидата, то суд расписује понова стечај за једног инжењера и позива конкуренте да се јаве овоме суду са молбама и документима о квалификацијама најдаље до 15. августа ове године.

Годишња је плата 020 динара. епа пива

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредни професор Универзитета. Одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске. Штампарија К. Грегорића и Друга— Београд. Узун-Миркова 4.