Srpski tehnički list

— 389 —

0 грађењу наших нових железница.

Свима нам је још у памети огорчена борба неко:иких стручњака о избору колосека за наше нове пруге. Тада се доказивало и доказивало како ће се усвајањем колосека од 76 сантиметара учинити велике уштеде. Рачунало се да ће нове железнице кошта ти по километру врло малу цену не само у равници већ и у планинским пределима.

Свакојако они који су рачунали на скромне цене по километру. морали су имати разлога за то. Уски колосек се бира сато да би се пруге могле прилагоземљишта са што мање гравештачким грађеви-

дити свима наборима ћђевина од земље и што мањим нама.

Железнице уског колосека већ у напред су намењене слабијем саобраћају но нормалне, и ако у том погледу има изузетака. Зато се такве железнице и са саобраћајног гледишта скромније опремају но железвице нормалног колосека.

Ма свега овога јасно је и свасвим природно, да је при одлуци за уски колосек најважнији разлог био тај, што железнице уског колосека коштају много мање но железнице нормалног колосека. У пределима, где би уске пруге коштале готово онолико колико и нормалне не би имало смисла усвојити колосек од 76.

Кад је дакле мала цена уских пруга главни разлог за усвајање колосека за наше нове пруге, онда је било најприродније, да се при изради пројеката, при опреми и извршењу пази на шго већу економију; да се тежи да буду што јефтиније. При пројектовању и извршењу требало би изоставити све оно што није преко потребно. Чак би се могле градити и привремене грађевине.

Међу тим пробите којом год хоћете деоницом наших нових пруга па ћете запазити, да се на израду шруга уског колосека примењује шаблона за грађење нормалних пруга. — Видећете да се пропусти и мостови израђују исто онако као да је пруга првог ре-

да. На свима пропустима имате чисто отесане чеоне плоче, чисто отесано сводно камење, на свима мосто-

вима израђени су тумбаси од тесаног камена као да је сваки мост у близини какве велике вароши па је потребно обратити нарочити обзир и на естетичку стран; грађевине.

Потпорни и обложни зидови израђују се с лица као од сира срезани. Чак при изради камене наслаге и трпанца видећете у рукама мајстора камењарски чекић и длето (Зршљлејвеп).

И најмања стражарска кућица изводи се изнад т. зв. нормалне линије чак и у оном случају кад лежи крај високог насипа. Рампе на станицама срезане су од притесаног камена. БНутничке зграде, магацини ложионице све се израђује опулентно с довратницима и допрозорницима од штокованог камена. ТПортланд-цемент се троши у огромним количинама и где треба

и где не треба. Размере за мешавине такве су да не верујем да се ина једној железници примењују;

Кад запитате инжењере зашто се тако ради они вам одговарају да је тако прописано условником да је дакле таква погодба; да су грађевине погођене паушално од комада по типу.

И доиста условних прописује такав рад, ник прописује такву грађу, условник прописује све и сва онако како се примењује за нормалне пруге,

Али. поред условника треба да су и надзорни инжењери који ће руководити радовима који ће на самом месту видети: је ли који посао потребан или није; да ли се може што шта израдити простије и јефтиније без штете по стабилност грађевине.

Лицитације за давање пруге у израду држе сеи оцењују на основу генералних предрачуна дирекције. Генерални предрачуни израђују се према генерапним пројектима а детаљни пројекти израђују се за време самог рада. Озачвим начином руковођења грађењем :0лази се до врло нерационалних резултата. Како се пруга даје у израду по појединачним ценама а много позиције предрачуна приликом детаљне израде не само да се удвоструче, вет бива да се и учгтвороструче или буду још много пута веће, онда може врло лако да се деси да у ствари најскупљи предузимач буде привидно најјефтинији и обрнуто.

Колико се разликују првобитни предрачуни од завршних обрачуна видећемо из ових цифара.

Пруга Аранђеловац, — Лајковац кошта већ сад преко 509/, више но што је предвиђено; Параћин Доња Мутница кошта ће место 35 000 динара преко 500 000. Олично ће бити и с Ваљевском и с Ужичком пругом.

Колико су предрачуни наше дирекције били „генерални“ може се судити по прузи Параћин-Заје

услов-

чар. На последњој лицитацији изашло је, да ће последња деоница, која се сад даје у израду, коштати више но што је било предвиђено за целу пругу и ако су три деонице већ у раду,

Али није то једина незгода. Има још врло важних незгода у самом условнику. Има несугласица које и ометају рад и изазивају спорове измуђу надзорних органа и предузамача и ти се спорови махом решавају на штету државе.

Прва је незгода у томе што у условнику није тачно прецизирана класиф лкација земљишта. Та тешкоћа у класификацији постоји и у другим земљама нарочито при изради тунела. Зато је као што се читаоци сећају француски експерт саветовао (да се честобродичка деоница да у израду паушално.

Друга је незгода у томе што није тачно прецизирано шта је тесаник шта полутесаник, нити су и цене 33 израду подељене према врстама камена и врстама обраде. Тако се н, пр. као полутесаник рачуна и оно камење, које је босирано, има с лица 2 см пантљику израђену шкарпелом, лежиште и горњу површину као