Srpski tehnički list

— 34! —

а, Према овоме условљава се израда споменика, у чисто војпо-иетолијеком духу свим, да литаост Карађорђева буде што живље и маркантније истакнута п0ред осталих споредних Фигура, које треба јаспо да изразе папред помепуту идеју.

6, Раврада ове идеје и њена што јаснија, изразитија и лепша преетазка у пластиц“ оставља се дару уметника.

2. Захтева се један модел у гипсу или пастелини или од друге какво погодне материје у размери 1:10. Моделу се може дати по могућству и боја прпродне бронзе по камста, но мора бити тако брижљиво израђен, да се што више ближи стварном изгледу довршевог споменика. Типови, покрети, пропорције и целокупан рад Фигура морају бити јасно уочљиви. Нејасне и ов_лаш израђеце скице неће се узимати у оцену.

83. Сваки модел мора бити снабдевен са једним знаком распознавања и не емо носити потпис аутора. Ихв своје и тачпу адресу приложићо уметник уз по слати модел у запечаћеном куверту, који ће обележити ба истим знаком распознавања.

4. Модели се морају доставити о трошку утакмичара најдоцније 25. повембра 1908. године до 8 час по подове у салу Миписгаретва војпог одређеном члану Одбора,

5. Одређују се две паграде: прва од 1000 дин., а друга од. 600 динара.

6. Одлуке о одређивању награда за пројекте овог конкурса доновиће оцењивачки е/д „Јигу,“ који ће бити састављен из чланова оба наша умогничка удружења (вем вајара — због утакмице) и једног професора вајара, било са универзита Петроградског, Прашког или Парнеког према томе, који ће пристати да буде члан овог оцењивачког суда.

а. Прв коначке одлуке Јиту — а о наградама, изложиће се сви пројекти, који Одбору буду достављени до означеног рока у тач. 4 бовплатно јавном угледу публике за време од 10 до 15 дана.

6. Због краткоће вромена за подношај пројекта, објавиће се имена чланова јиту — а накнадно, чим етигну њихови одговори на упућена им писма од стране Одбора.

7. Награђени пројекти прелазе у својину Одбора с тим да ће св деФинитивна израда споменика, према првом наградом оцењеном пројекту уступити оном уметнику, који је участвовдо у копкурсу и обавеже се писменим уговором, да ће сопственим матери јалом потребним за споменик, извршити и све послове поменуте у првом ставу тач. 1. за вуму до 40000 динара, у коју ће се рачунати и трошкови оног страног професора који буде био члан Јигу а.

а, Уметник — коме ће се према предњој одредби уступити израда, биће дужан, да пре но што отпочне рад на споменику, изради дофинитиван модел Карађорђева лика у Олатумни тек кад се сл меродавне стране контатујо идентичност лика Вождова, као и даје потпу но уметанчки пластично изведен -— ставиће му се поменута сума на расположење за даљи рад.

6. Одбор задржава право, да према стручном мишљењу Јигу — а откупи овентуално још један пројект у цељи подстрека за што живљом утакмицом. Остали пројекти вратиће се утакмичарима као њихова својина.

8. На слутај да будо мање од три пројекта, као и да поднетени пројекти пиву епособни за награду, одредиће се одговарајућа ошгета за два најбоља пројекта стим, да ћо се тада расписати поновни конкуре за све словенско уметнике.

БЕЛЕШКЕ.

Брза измена мостовсне конструкције.

Пре кргтко“ времена на прузи Балтиморе —Охијо

на реци Ваа СОју Огвек (Сазезне Државе) извршена је, на апсолутно истоветан начин као код нас у Раљи, замена старе мостовске конструкције за два железничка колосека новом конструкцијом и цела операција није трајала више од 36 минути, рачунајући ту и време употребљено за спајање «опосека. (Обе конструкци је биле су тешке око [000 тона, распон моста износи 50. мет. а висина ослонаца над нивоом воде 7.50 метара. Обе конструкције пр>вучене су једновремено за 9.90 мет. пошто је стара претходно издигнута за 32 см. у висину.

Д. Б.

Интернационални конгрес за поправку друмова са – обзиром на аутомобилски саобраћај. Пред крај ове године састаће сз у Паризу интернационални конгрес који ће се бавити о питањима о одржавању друмова, савлађивању прашине и другим сличним питањима која су постала акутна увођењем нових транспортних средстава. О конгресом биће спојена и изложба машина које се при. мењују при грађњу и одржавању џпутова.

Лем за лелљење мрамора. За справљање врло доброг лема (кит) за лемљење мрамора препоручују овај рецепт: У врелој кишници раствори се натронов — оби:· чан — сапун (Кегпзг ће) тако да се добије густа каша. Ову кашу треба јако разредити и додавати толико засићеног раствора стипсе докле год се јавља талога. Овако добивен пиктијаст талог алкалног сапуна (Топ егдепзе е) разастре се на чоју да се оцеди па се затим 10 до 12 пута прелије кишницом да би се раствориле и уклониле све соди. Пошто се сврши прање продукат овај треба оставити да се добро просуши, па се онда стуца и растрља у ситан прах. Од овако припремљеног прашка се прави лем. Зарад тога прах овај треба замесити с потребном количином ланеног фирниса, тако да се добије пластично тесто. Овај лем истина није у ватри пастојан, али ипак издржава високу температуру и вода га не квари.

Иначе се употребљује и мраморни цемент. То је чист бео цемент који с водом замешен брзо везује. АЈ.

Предохрана противу палења каменог угља. О томе како се угаљ сам од себе пали и о томе како то треба