Srpski tehnički list

БРОЈ. 42

ГОД. Х1Х

У Београду 19. Октобра 1908. год.

СРПСНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта упутило је Руској Государственој Думи преко њеног председника следећи телеграм :

Председнику Государствене Думе Хомјакову,

Петроград

Удружење Српских Инжењера и Архитекта топло поздравља Государствену Думу на дан почетка њеног рада, који ће имати решавајући значај за будућност

целог Славенства.

Уверени смо да ће се руског народа душа, осетљива на тугу и страдања својих саплеменика, показати у свима одлукама његове думе и да ће се у срцима његових преставника наћи довољно искреног осећаја да моћно протествују против насилног заробљавања од стране Аусгрије српских земаља Босне и Херцеговине.

Пројекти за будућа прастаништа у Београду Ш

(Остаје, као што смо нагласили на крају прошлог чланка да се упознамо са врстом и количином радова и вероватном ценом коштања пристаништа. Као што ће се видети из мало ниже изложеног генералног прегледа радова у пристаништу има свега неколико врста и они су тако прости да ћемо их с малим изузетом, моћи извршити сами и домаћим материјалом и домаћом радном снагом, чему треба сви да тежимо ако нам је на срцу да своју земљу економски развијемо и унапредимо. Једино набавка шина и остале гвожђарије и зграде од армираног бетона (као што су нпр. сместишта у виду силоса и др.) представљају послове за које се новац мора издавати на страну.

У ниже наведеном генералном предрачу-

П. Председник Удружења професор Савић.

о НЦ

ну јединичне цене за главне врсте радова узете су према податцима сакупљеним на | деоници обезбеђења савске обале и према искуству стеченом на другим великим радовима у Србији. Послови се могу поделити на следеће категорије:

[. Земљани радови.

1). Откопавање земље до коте 67,00 (ни. во мале воде) са транспортом до 150 мет,,

ДИН. 600.000 м“ х 1,00 дин 600,000 2.) Откопавање као под 1). са транспортом око 1000 мет. дужине. 200.000 м'"х 2,00 дин... 400.000 3). Багеровање од коте 67,0063,50 (великим багером с кофама) за транее: портом до 150 мет. 740.000Х 1,50 дун..... 1,110000

4). Багеровање мањим ручним багером поред извршеног обезбеђе-