Srpski tehnički list

— 398 —

многих попречних долина и следовао је неоступно за спроводником, који је пре тек једне године подигнут. Најјаче је град тукао место непосредно око спроводника, а његова јачина опадала је с рашћењем остојања од спроводника, и на крајевима свог појаса град је био помешан с кишом. У томе разговору на питање: да ли је у истини град ишао за спроводником. одговорено је с „да“ но дали је спроводник изазвао град није се могло позитивно одговорити.

Један киловат час = 1 келвин. По примеру назива, датих разним електричним "јединицама по имену појединих чувених физичара и електротехничара, Американци мисле, да у част не давно умрлог Мат Тћотзоп-а (јота Кели) назову „Келвин“ јединицу електричичног рада — Киловат час, што ће наићи, без сумње, на опште одобравање.

Џлаветна дрвета гуме или Евкалиптуси расту врло брзо. У Флориди има један Евкалиптус, који је за четири године порастао за 12 метара. А други у Гватемали 'порастао је у времену од 12 година за тридесет и шест метара. Ово одговара годишњем порасту просечно 3 метра или двадесет и пет сантиметара на месец.

Ј

Слонова кост може да се учини витком. Треба је оставити у раствору чисте фосфорне киселине све дотле, докле не постане прозрачна. Затим се испере у хладној мекој зоди и најзад остави да се осуши. Кад се остави упливу ваздуха, кост постане опет тврда али кад се потопи у врелу воду даје се опет савијати. Ја

Камење за патосање. улица од угљене ситнежи. — Сад се употребљују у Русији. Ситнеж од угља, прашина меша се с териаком и са смолом.

;

ВЕСТИ

Пријава за чланство. За редовног члана нашег Удружења пријавиосе и положио уписну таксу г. Никола Ђурић инжењер предузећа за грађење пруге Крушевац— Ужице.

Нов пут. Највишим решењем од 23. окт. ове године проглашен је за срески, пут који ће се саградити од Става на путу Ваљево--ЈЉубовија па преко Суводања, Дренајића, Козила, низ реку Завојшницу и Љубовиђу до састава са путем ЈЂубо-

Одговорни уредник: Јован Андрејев

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирил ић инжењер, управник грађевинског одељка општине Београдске

вија Шабац. Овај ће шут имати велики значај за развијање рударства и привреде у томе крају, с ога је о потреби овога пута још раније писанот у нашем листу.

Нов плочасти пропуст од 80 см. отвора саградиће се по пројекту инжењера г.В. Р. Вишека на путу Петровац— Жагубица на месту Оглашу Крову у атару села Осанице.

Предрачунска је вредност 1077,37 динара.

Претплатницима и члановима Удружења.

Крај године већ се приближује а многи наши претплатници још нису положили претплату.

Исто тако ни многи чланови Удружења још нису положили своје чланске улоге.

Пошто се наш лист одржава једино претплатом и чланским улозима, а ово не прима ;уредно. то су и наша срества скоро исцрпена, те стога до сада нисмо могли издати ни стручни додатак, од кога је већ одштампано ноколико табака.

Стога су уредништво и администрација принуђени да замоле претплатнике и чланове Удружења, да претплату односно чланске улоге што пре положе повереницима Удружења или благајнику

листа и Удружења, — како је коме. лакше и згодније. 0. нов. 1908. Београд.

Уредништво и Администрација Срп. Техн. Листа.

Илановима Удружења.

Пошто су сви технички радови у овој години у главноме завршени или због зиме прекинути, те се сада зна шта је на коме послуу овој години урађено, то уредништво моли чланове Удружења и све остале колеге инжењере и архитекте, да пошљу листу извештај и опис техничких радова извршених у овој години, било под њиховим непосредним надзором, било у кругу њиховога рада. __

Колику важност имају ови извештаји и подаци излишно је и помињати, Стога се уредништво нада. да ће се из целе Србије ио свима техничким радовима добити известаје ради публикације.

8. нов. 1908. год. у Београду

Уредништво Срп. Техиичког Листа.

Цр

о Савић ванредан професор Универзитета

Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд