Srpski tehnički list

БРОЈ. 45.

У Београду 9. Новембра 1908. год.

ГОД. Х'Х.

СРПСНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

| Беза подринских жепезница са мрежом

_--- државних жепезница.

Пре неки дан донео је „Одјек“ вест, да је г. Мих. Радивојевић посланик са друговима, поднео законски предлог Народној Скупштини о томе, да се сагради нова железничка пруга преко ваљевског округа од Лајковца, преко варошице Уба до Шапца, која би имала да веже подринске железнице са осталим споредним пругама и нормалном пругом.

И ако је врло тешко у овим нашим судбоносним тренутцима скретати пажњу на коју другу страну, сем прикупљања снаге за отпор спољнем непријатељу, ипак и ово питање — веза подринских железница иу опште Подриња са мрежом државних железница — једно је од најважнијих и од најпречих питања, која придоносе потпуном ослобођењу од данашњег непријатеља. Стога држим, да неће бити у невреме и на одмет, да коју више проговорим о правцу те железничке везе, јер управо пре свих питања за грађење неке железнице треба бити на чисто са правцем саме пруге.

Познато је, да је законом за грађење и експлоатацију нових железница утврђен правац за везу подринских железница од Ваљева уз Обницу, на Каменицу, па низ Јадар на Осечину и Завлаку до Липнице на прузи Шабац— Лозница.

У погледу економском вероватно да је овај правац тешко поредити са правцем, који се предлаже законским пројектом г. Радивојевића. Јер би пруга Мали Борак—Уб—Коцељево— Шабац (а не Лајковац—Уб као што се каже у поменутој вести) била бар у прво време много економичнија од пруге Ваљево —Осечина—Липница. Ако би нпр. пруга Уб — Шабац са потпуном рестаурацијом стала

20000 дин, по километру извесно би пруга Ваљево— Липница стала око 65000 динара по километру.

Само треба приметити, да би пруга Уб — Шабац била дужа око 10 километара од пруге Ваљево— Липница. Те тако, ако би пру-

| га Ваљево— Липница била око 65 км. дуга

а пруга Уб—Шабац око 75 км. потребно би било за грађење пруге Ваљево — Липница 65 х 65 0004 225 000 д, а пруга Уб—Шабац 75 х 950.000—3 750 000 д. Ако би приход на прузи Уб Шабац у прво време, био око 2000 динара по километру, на прузи Ваљево Липница можда би био нешто мањи нпр. 1800 дин. па би добит била на прузи Уб — Шабац 75 х2000%Х% 150 000 д. а на прузи Ваљево-Липница 65х 180 — 117 000 д'

Из горњих рачуна излази, да би грађење пруге Ваљево—Липница стало око 475 000 дин. више од грађења пруге Уб—Шабац, а да би годишња добит од пруге Уб—Шабац била око 33000 динара већа од добити пруге Ваљево— Липница.

Кад би се дакле тако са том непосредном добити рачунало онда не треба ни упоређивати та два правца, но одмах кад се стави на дневни ред веза подринских железница са државном мрежом извршити прво пругу Мали Борак—У6—Шабац.

Вероватно, да на решавања о правцу железница много утичу и та непосредна економска ужа питања, али често пута железнице се подижу и за рачун других па и на

будућности основаних питања. Као за рачун

трговине, војничких потреба и др. које ће тек настати, и то са мало обзира на непосредну скору добит.

И трговачки интереси често пута, нарочито у почетку, не поклапају се са економским .