Srpski tehnički list

ВР

која је лоше храњена, која је болесна или изнурена, има увек мишићно месо лошијег квалитета. Другим речима: храњива вредност меса, па по томе и трговинска вредност његова функција је: старости стоке, неге и физичког или патолошког стања њена, а понекад чак и пола т. ј. да ли је живинче муш“ ко или женско.

Кад су два живинчета исте старости и кад су живела истим животом, онда има мало разлике у месу код мушког и код женског. Али је разлика између меса од бика и меса од вола много већа но разлика између вола и краве; исто тако месо од овна шкопца и од овце боље је но месо од овна нешкопљеног; боље је месо од козе но од јарца (нешкопљеног).

Ово су све подаци из искуства који су потврђени многим анализама.

Трговинска вредност меса.

Трговинску вредност меса имамо да ценимо с два гледишта: с гледишта његове апсолутне вредности и с гледишта релативне вредности. Апсолутна вредност одређена је скупом оних особина, које има по својој природи, органолептичним особинама и по сразмери својих рањивих састојака. Релативна вредност међутим зависи само од места на животињском телус којег је одсечено Апсолутна вредност одговара класификацији по каквоћи а релативна одговара класификацији по категоријама. Према квалитету месо је практички поређано према физичким или спољним особинама, по укусу и по већој или мањој количини масти у себи. Док, категорија, у коју спада месо, одређује се према већој или мањој дебљини мишићног слоја, према већем или мањем раду мишића за време живота и према релативном односу сувих жила и костију у месу.

С комерцијалног гледишта има три квалитета меса:

Први квалитет.

Говеђина од одраслих грла (волова између 4 и 8 година, крава јеловица или оних које су се само једном отелиле), месо је ово јасно црвено, чврсто еластично и под лаким притиском из њега излази црвен сок, слабо кисео, свежег и благог мириса. Громуљице меса су ситне и збијене, обилно је проткано белим лојем,

Овчетина. Месо од шкопљених овнова је зби-

јено, чврсто, јасно црвено, није проткано лојем скроз,

већ местимице провирује чист бео лој.

Телећина од телади, која нису одбијена од сисе и старих пет до седам недеља; или од телади која су храњена млеком и јајима. Месо није густо проткано лојем, бело је или слабо ружичасто; бубрези су увијени у збијен лој светло беле боје.

Свињетина од свиња 12 до 15 месеци старих

5 _

шкопљених, храњених млеком и кропирима. Месо је ружичасто, чврсто и превучено;белом машћу; сланина је чврста, бела као слонова кост или слабо ружичаста.

Други квалитет

Или месо које се лиферује у великим количинама (за интернате, болнице, војску и друге велике административне установе.

Говеђина, од грла доцне угојених, волова и из јарма, краве које су се много телиле или крава стеоних у четвртом или седмом месецу (набрзо угојених). Месо је црвено више обложено но проткано лојем чврсто, мање сочнојги громуљице мало-крупније но у меса првог квалитета. Изнутра то месо нема много лоја, а облога је тања и мање ситнозрна.

Овчетина: од шкопљених овнова дуго гојених

Свињетина: Месо од врло младих свиња или од доцне шкопљених. Месо од вепрова је другог квалитета. Месо ја црвено а сланина је често врло тврда.

Телетина. Месо од телади од четири до шест месеци, рањених корењем и јармом; месо је врло чврсто ружичасто или црвенкасто.

(Наставиће се).

БЕЛЕШКЕ.

Телеграфска линија кроз Сахару. Алгирска влада добила је потпуно израђен пројекат за телеграфску линију кроз пустињу Сахару. Пројекат је израдио и поднео директор поште и телеграфа у Орану. За сад постоје телеграфске везе између Орана и Бени—Абеса и између Алгира и Тимимуна. Једну од ових линија намеравају да продуже до Адрара, нај јужније француске војничке станице која је 1200 километара удаљена од обале Средиземног Мора. Одавде би се линија продужила у правцу реке Нигера до Бурена. То је дужина од 1400 километара, од којих је 1000 километара на алгирском земљишту а 400 на суданском. Дуж ове пруге имало би се поставити шест малих форова (утврђења) и три војничке станице. Како један „Мехари“ (камила за јашење) може да пређе за дан 100 километара, не би било потребно дуже од једног дана, да се од дотичне станице или фортице доспе до места, где би била пруга покварена. У Бурену рачвала би се линија и један би крак био спроведен у Тимбукту а други у Саи (5ау), Циндер и на Чадско језеро, Жица би била притврђена на гвоздене стубове у размаку по 100 метара. Стубови би били 4,50 м. високи над земљом, тако да може камила проћи испод жице а да је не додирне. Целокупни трошкови цене се на 2:/» милиона динара а потребно је 18 месеци за извршење. Сад кошта једна