Srpski tehnički list

| — 43 —

Како се са законским Брешењем питања о радничком обезбеђавању најдаље дошло у Немачкој, то ћемо и овај |одељак израдити по њиховим законима, а почећемо прво са обезбеђењем за време болести са т. 3. болесничком обезбедом.

По што изложимо начине на које су решена питања о радничком обезбеђењу сада изнећемо у нарочитим одељцима и правце, у којима се тежи да изврши реформа радничкога обезбеђења, тако, да радвичко обезбеђење уздигне и постави на чисту стабилну рачунску основу, сазидану по принципима егзактних- наука.

А. Обезбеђење у болести.

а) Ко се обезбеђава

По закону за ово обезбеђење има особа: 1., који су безусловно обавезни и дужни да се осигурају; 2., који су дужни да се осигурају условно; 3., који су дужни да се обезбеде на основу извесних статута и 4., који имају права да захтевају да их обезбеде. Цензус за ово одређен је по висини плате или зараде.

1, Безусловно и непосредно су дужни да се обезбеде за случајеве болести без обзира на висину плате или зараде сви они који су као чиновници, занатлије или радници на служби и раду у радионицама, салинама (соларама), мајданима. у фабрикама и топиониц7ма, код жељезничких паробродских предузећа, у лађарским радионицама, даље који су на раду у појединим мањим и већим занатлијским радионицама, који раде на пословима при којима су употребљени стално парни котлови или други генератори као моторне снаге (ветар, вода, пара; гас, топли ваздух и т. Д.) сем тога сви који се налазе на раду код пошта и телеграфа, код марине и код војске и војних установа.

Сви су ови дужни да уђу у ову трупу

обезбеђених у болести, само ако њихов рад

траје према природи посла или према уговору дуже од једне недеље дана,

Условно се морају обезбедити још и ови: чиновници појединих индустријских предузећа, пословође, надзорници, и технички чиновници радионица и предузећа, трговачки помоћници и шегрти, све оне особе које су у служби код адвоката, нотара и судских извршитеља, даље који радеу канцеларијама болесничких каса или других осигуравајућих установа. Сви су ови дужни да уђу у ред ових обезбеђеника, али само под условом: ако им дневна зарада или плата не прелази 62/а или годишње 2000 марака.

3. У ред ових обезбеђеника могу уги и они, који се обезбеђавају на основу извесних статута и правила појединих отитина или других комуналних савеза као што су чиновници, служитељи, радници и грађа-. ни појединих општина и чланови других комуналних савеза, који су на основи извесних статута и правила одобрених и потврђених морају обезбедити.

4. Право да захтевају да се уврсте у ред ових обезбеђеника имају и сви они који нису предвиђечи у напред наведеном #набрајању, а чији годишњи доходци не прелазе 2000 марака. као што су слуге, слушкиње и друге особе разних професија,

6) Шта сбобијају обезбеђени у случаје. вима болести

Циљ је овога обезбеђења поглавито да обезбеђенима дају обезбеду у случајевима болести и законом је утврђено, да обезбеђени имају ово:

1. Одмах од почетка боловања добија се бесплатно лекар, лекови, завојни материјал и остала потреба као наочари, утеге и т.д.

2. У случају да је обезбеђени спречен болешћу да зарађује онда му се даје свакога дана '/г до 8/4 нормалне надничарске зараде као потреба за издржавање.

3. Ако је оболели осигураник, самац или ако је болест заразна или ако он изјави да је рад да ради лечење уђе у болницу, онда се плаћају сви трошкови болнички, а њему се не даје ништа више, али ако дотични оболели има породицу, чији опстанак зависи од његове зараде, онда се у таквом случају издаје породици 7: до ' нормалне надничарске наднице.

4. Новчана помоћ болеснику или његовој породици издаје се за највише 26 недеља боловања.

5. Породиља поред лекарске и бабичке помоћи има и новчани доходак за 6 недеља после порођаја, а често и 3 недеље пред порођајем.

6. У случају смрти даје се за покриће посмртних и погребних трошкова двадесет до четрдест пута онолико, колико је просечна надничарска надница.

6. Средства за покриће ових трошкова

1. Ова новчана средства дају сами обезбеђеници улажући извесан улог, дајући извесну уплату, од које '/в полаже сам радник обезбеђеник, а #% његов послодавац.

2. Величина улога ради задобијања пра-' ва на обезбеду износи 1'/,%, утврђене номралне надничарске зараде, [Али има и таквих