Srpski tehnički list

— 266 —

ер нема неправилности у слегању њеном, па с тога нису ни оправке честе и све остало што иде уз њих; профил се одржава сталан, а сем тога није ни потребно да буде тако испупчен. Ово испупчење може се свести до на 1:70. За овакву калдрму може се узети и лошији материјал, јер камење због равномерног слегања није изложено ударцима точкова и коњских копита, какав је случај код калдрме израђене без сигурне подлоге, где тада поједино камење стрчи те га саобраћај обија по ивицама и по површини заобли, нарочито ако је камен врло тврд.

Бетонска подлога истога спречава да земља оздо са постеље не продре кроз саставке између каменова до површине калдрме и ту се претвори у прашину, што је такође једна врло важна ствар како у погледу хигијенском, тако и ради лакшег и јевтинијег чишћења улице.

Израда калдрме са бетонском подлогом од континуалне плоче или по предњем предлогу, од великог броја мањих плоча, стаје истина нешто више од калдрме са пешчаном подлогом, али је — као што смо казали њено одржавање знатно јевтиније, па се тиме овај већи издатак за израду исплати.

Да би се смањила цена израде бетона, може се за њега узети и јевтинији материјал — нарочито онај, кога има у дотичном крају у изобиљу и јефтиног. У крајевима где се топи гвожђе има доста згуре, са којом не знају шта да раде, па се за справљање бетона може и она употребити по напред наве деном предлогу. Слично томе могао би се можда и код нас наћи употребљив и јевтин материјал (отпадци у мајданима, цигљанама ИТ, П.)

Ради веће сигурности да између ових плоча бетонских земља из постеље постепено не избије до површине калдрме, могу се испод ових првих — горњих — бетонских плоча метнути друге тање, које ће само испод саставака тих плоча доћи.

Дебљина горњих плоча зависи од дубине и обичне димензије су: ширина и дужина по О40м а дебљина од 0,1–—0,2м.

Слој песка између калдрме и бетона од 9 до 10. сантиметара.

Дебљина камена калдрме 0,15м., па је према томе целокупна дебљина калдрме 0,31 — 0,45 м. што је потпуно довољно и против утицаја мраза. Да би именоване плоче што боље налегале могу се полагати не непосредно на земљу већ на један танак слој песка.

Између плоча наспе се песка у суво или влажећи га, а по плочама разастре се у наведеној дебљини песак за ношење камена, навлажи се и добро набије те да камен доц-

није што мање у њега улеже.

Све ове бетонске плоче треба да имају у својој средини рупу за лакше њихово дизање. У ову рупу завуче се гвоздени кључ и прва плоча издигне. (Остале плоче боље је полугом и рукама вадити.

Овакве исте плоче могу се употребити и при изради дрвене калдрме, као и за макадам. Да би камен калдрме остао сталану своме положају и да би био у вези са суседним, заливају се саставци обично цементом илиасфалтом. Овако заливени саставци не дају да

| вода са површине иде под камен до бетона

Ако тог заливања не би било то би се ова вода задржала на горњој површини бетона и како због њега не може даље понирати тоби ту у влажним данима остајала, да у топло време испарава, носећи собом у ваздух кужне клице из загађене камене подлоге, док би у зимње доба ова вода под каменом при замржњавању кварила калдрму. Сем овога овако заливени саставци не дају да песак из подлоге избије на површину калдрме и ту се претвара у прашину, а везујући један камен за другим образује се овим заливањем једна од камене калдрме једноставна кора, која по томе увек концентрисане терете точкова преноси на већу површину, дакле у ношењу увек суделује и суседно камење.

Како је асфалт еластичнији од цемента то је боље њега узимати за ово заливање, јер се он под ударцима точкова не дроби као цемент, а са истога разлога је и ларма од кола код калдрме асфалтом заливене много мања, па се таква калдрма нарочито препоручује за уже а врло живе улице.

У погледу овог заливања асфалтом постигнути су разни резултати. Из једнога саопштења у Хепгабјав дег Ваихегма по-у види се да се општина вароши Алтоне на Лаби била обратила на више градова са питањем какво су искуство стекли са заливањем саставака битуменом. Од 77 градова само су њих 8 имали доброг успеха. Овај неуспех без сумње долази од тога што се маса за заливање не уради како треба. Она треба да је таква да зими не буде крта, а лети да се не истопи. Зато је треба из солидних фабрика набавити По горњем саопштењу и у Магдебургу нису у почетку са оваквом калдрмом би-

'" ли задовољни, но доцније су постигли такве