Srpski tehnički list

— 269 —

Кад број мерења буде велики, корисно ће бити, да сеупотреби сто са двоструким улазом ко-

ји непосредно даје (о) за сваки пар вредности Е ие.

П Телеграфско испитивање

Овај начин испитивања састоји се из два дела

А) За време од осам дана од 7 сати изјутра до 7 сати у вече, закључује се ланац елемената на отпору од 20 ома на волт тако, да елеменат не може одати више струје но 0, 050 А (Ампера) Изјутра и у вече, мери се електромоторна снага при отвореном ланцу и унутрашњи отпор на начин, који смо у почетку описали.

Добивена мерења бележе се у следећи преглед.

Резултат мерења

нв ве ен у ТрОл

Ме – |затвор.

В.) После ове прве периоде, оставе се елементи на отвореном ланцу два дана, затим се оставе за кључени на ланцу са отпором од 40 ома од волта што ограничава интензитет максимума на 0,025А.

Сваке недеље мери се и електромоторна снага и унутрашњи отпор и резултати се записују у преглед. „Телеграфско“ испитивање, које траје 4 ло 10 месеца, може се сматрати, да је завршено, када електромоторна снага на отвореном ланцу падне испод 0,8 волта.

_ 7 сати вече |

датум

отворенјотворен | затвор.

Ш. Телефонско испитивање слан Елементи везани на отоку

(серију) одају струју периодич- Мане

но, што се постигне једним а

прекидачем који се креће као |

сатна шеталица. У круг струје | СААААЛАААА,

уведени отпор садржи по 15 ома на елемена.т (сл. 3.)

Како је средња волтажа, 1,5, струја не прелази 0.1 А, а прекидач се навија тако, да платинска игла, која га сачињава, остаје на свако пола часа по пет минута умочена у живу, која се налази у малој дрвеној тавици.

У кругу струје има још и један обичан прекидач и он се употребљава првих осам дана ради закључивања ланца за време од 12 —14сати дневно т. јест, од 7 изјутра до 7 у вече, а јутром и увече мери се Ено Резултати се бележе као и при ранијим испитивањима. Затим се елементи оставе на миру за два дана, после чега се струја обнови као

пре, али се Еиомере само једанпут недељно.

(Ово испитивање, које траје обично од 6-12 месеци, сматра се за свршено, када електромоторна снага при отвореном ланцу падне на 0,8 волти.

Независно од претходнога, још се са елементима врше једном месечно испитивања поларизације за шта се употребљава један волт-метар регистратор Атпоих е Сћацујп-а.

Испитивање поларизације.

Оставља се прво поменути волтметар регистратор да ради пола минута, тиме се обележи нулта линија затим се споји са елементом и бележи се елоктромоторна снага при отвореном ланцу. После једне минуте шентира се елемент отпором од 15 ома, после чега одмах падне електромоторна снага. Пет минута после овога скида се шент (5ећип), волтажа се пење мање више полако а после10 нових минута, прекида се веза регистратора.

У диаграму (слика 4) број поларизације у престављен је са: Ав— ср АВ А Ви СО представљају електромоторну снагу у почетку и на крају периоде шентовања. сл, 4.

%

10

.100

у у 1 у

у у '>»

На основу овако скупљених дата може се израчунати: ефективно трајање испитивања у часовима =7%, + представља трајање у часовима сваке периоде закључивања ланца; број ампер сати 21; просечна

дејиен он вредност струје-5 уатовисати ЈЕ просечна мо-

+ У

+ ЗЕН ВН „просечна моћ—=—и средњи

торска снага 2 трашњи отпор:

Ма

п о0 П

п је број (испитивања) огледа

Ове се вредности могу добити било рачуном било графички; а из тога изводи цена уат-сата (а ћецте) за употребу у телеграфу и телефону.

С друге стране, одређује се вредност елемен-

та с гледишта поларизације и његова одржавања

при отвореном ланцу. Цена ових сувих елемената варира од 125 до 4 фран. цена уатовог часа за телеграф. употребу од 0.0121 до 0,063 иза телефонску од 0,0141 до 0,08

Елементи, који се употребљавају сада у Белгији, носе марку: 1 ђепи и лиферује их чувена фабрика телефона Ве! Тејерћоп М!о из Анверса. Ови елементи раде врло добро и стварно су врло јевТИНиИ. Пет Дезире. инжењер