Srpski tehnički list

— 294 —

У Заузимање приватних непокретних добара за потребе јавних идржавних путова.

Члан 18.

Свако непокретно општинско или сеоско добро може се зузети привремено или стално, било за посредну или непосредну потребу категорисаног јавнога пута као: за пут, пропусте и мостове, потпорне и обложне зидове и друга осигурања путова стражаре и окућницу истих, пошумљавање, шљунчаре, каменоломе, коре«ције река и потока ит. д.

Члан 19,

Приватна добра заузимају се за потребу категорисаног јавног пута и накнађавају сопственицима по прописима закона о заузимању приватних д,бара за јавне потребе.

Накнаду за заузето јавно добро за израду и одржавање државних путова плаћа држава, окружних путова плаћа округ, а за општинске, путове општина, зашто се сваке године у дотичне буџете уносе потребне суме за исплату заузетог добра.

Приватна добра за потребу приватних или државних путова по чл. 6. овог закона, заузимају се и накнађавају сопственицима добара такође по прописима закона о заузимању приватних добара за јавне потребе а о трошку сопственика пута.

УТГ Одржавање путова.

Члан 20.

Сви јавни путови у земљи морају увек у добром стању.

Главни надзор над чувањем и одржавањем путова врши Министарство Грађевина преко својих органа, а непосредни надзор поред грађевинских одељака врше и окружне и среске како "државне тако и самоуправне власти у своме округу.

У случајевима прекидања саобраћаја на јавним путовима важи последња алинеја чл. 11. закона о уређењу округа и срезова од 18, марта 1905. год.

Члан 21.

За одржавање јавних путова у цобром стању као и ради одржавања правилнога саобраћаја и сигурности путника, постављају се на државним и окружним путовима путари и надзорници путова, које плаћа држава, односно округ у коме су, из државнога односно окружнога буџета.

На сваких 100 километара пута поставља се по један надзорник а на сваких 10 километара најмање по један путар.

Надзорници путова и путари при ступењу у службу полажу заклетву пред влашћу и по томе, стоје у односу према публици, што се тиче вршења њихове дужности, као и остали јавни полициски службеници.

бити

Форму ове заклетве прописаће Министар Грађевина правилником (чл. 22.)

Годишња плата путара почиње са 360 дин. и сваке пете године повишава се са сто двадесет динара, али ни у ком случају не може бити већа од 720 динара.

Поред годишње плате путари имају бесплатан стан у стражарама а сем тога поред истих имају најмање један хектар земљишта за обделавање и башту а сем тога припада им и плод воћаи трава дуж њихове деонице пута.

Годишња плата надзорника путова почиње са 1200 динара и сваке пете године повишава се са сто двадесет динара али ни у ком случају не може бити већа од 1800 динара.

Путаре могу имати и општине за своје путове и у овоме случају оне их постављају и плаћају из свога буџета. Плате ових путара не могу бити веће од плате путара на државним и „окружним путовима. Члан 22.

Надзорнике на државним путовима поставља премешта, кажњава и отпушта Министар Грађевина само на предлог грађевинских одељака, под којим надзорници путова стоје непосредно и у сааком погледу.

Путаре на државним путовима постављају, кажњавају, премештају и отпуштају окружна начел-

ства такође само на предлог дотичних грађевинских одаљака, подчијим надзором они непосредно стоје,. извештавајући о свему томе одмах Министра Гра: ђевина.

Надзорнике и путаре на окружним путовима постављају, кажњавају, премештају и отпуштају окружни одбори само на предлог самоуправних окр: инжењера или у недостатку ових, само на предлог грађевинских одељака под чијим надзором они непосредно стоје.

Члан 28.

Министар Грађевина прописаће правилник о стручној спреми и дужностима надзорника путова и путара, о потребном им алату, материјалу и осталим реквизитима, као и о контроли која се над њи-

| ма има водити.

Министар Грађевина има права, кад се приликом опште ревизије јавних путова среством својих органа увери о немарљивости, неисправности, небрижљивости појединих надзорника или путара на окружним путовима, да истима у инсересу сигурности јавнога саобраћаја забрани даљи боравак на путовима, у коме случају извештава окружне одборе да дотичне службенике сместа из службе отпу-

| сте. Ово решење Министра Грађевина извршно је.