Srpski tehnički list

— 317 —

земља без земљаса- земља са

азот. соли монијак Дицијано-

Нитрификован: | сулфатом „гдиамилом азот 0.300 0,094 0,016 | 0,400 0,214 0,021

; 0,480 0,269 0,026

(нитрисан азот који је у земљи већ био није дозиран). Дакле док је цео азот амонијак сулфата нитрификован под условима опита, дотле дицианодиамид бактерије нису ни такнуле; дакле количина дицианодиамида коју смо додали била је врло мала "и она није потаманила бактерије, пошто је азотна органска материја која је у земљи била, полако нитрификована. Према томе се може закључити из ових опита, дау нормалним приликама културе нема разлога да ће наступити нитрификација дицианодиамида. Зрна жита посејана у земљу у којој је било сувише много дицианодиамида проклијала су и биљчице у почетку развијале су се нормално, затим је ниступила слана екскреација, на врховима листова со се нагомилавала, па се тај крај листа осушио Количина истурене соли била је сувише малена да би јој се могао тачно одредити састав (али смо ми ипак могли констатовати да то није био нитрат). Ми мислимо да је ова екскреција соли дошла од апсорпције“ дицианодиамида когаје било сувише у земљи где су биљке никле.

И ако дицианодиамид не нитрификује у обичним приликама рашћења биља, т. ј, и ако се та супстанција не понаша онако као друге материје употребљене као азотни гној, надати се да у умереној количини употребљен дицианодиамид поправља развиће биља које су способне да га апсорбују. Једино опити агрикултурни учињени у великом обиму, биће у стању да нас о томе увере. Ми ћемо их

накнадно предузети.

Кепе ОашШп директор лабораторијума аналитичне хемије друштва земљорадничког у Француској.

беше СтуЏ 19 јуна 1909 г. Ј,

Критичка посматрања о капдрмама

разне врсте,

(Предавање које је на лондонском конгресу за друмове 1909. год. држао г. Нету Е. 5ЗШоое _ општински инжењер у Бирмингхему')

У свима случајевима кад саобраћајне прилике налажу, да се улица, која је пре тога само шоси-

1) Овај знаменити стручњак, који има редак дар, да искуство стечено у пракси саопштава јасно и кратко својим варошким колегама, заслужује утолико веће пажње. што врло правилно суди о свему што се тиче друмова и о свима питањима о радовима око одржавања, тако, да се поред све краткоће у излагању, може доћи до уверења, да он влада потпуно целим задатком. који у предавању третира.

рана, калдрмише сталном калдрмом, требало би пре одлуке о томе тачно испитати: да ли доиста постоји стварна и неодложна потреба за нову калдрму. Ово је утолико потребније, што су трошко-

„ви око грађења сваке калдрме сразмерно велики.

Кроз дуг низ година калдрма од камења ће се економски показати најзад боља но „шосе ако се шосе мора у размацима од две до две године или још у краћим обнављати. Према величини саобраћаја шосиране су улице добре само онда ако по њима не прелази више терета но 250 тона по 1 метру ширине коловоза. Код шисираних друмова, који изискују мање трошкова за одржавање но што изискују варошке улице, могу се допустити веће вредности но што су мало час наведене.

Извесно мерило за оценпу трајашности разних врста калдрма дају у неку руку услови, које захтевају енглеске власти пре но што одобре општинске зајмове за калдрмисање улица. Према тим условима морају се дотични „зајмови амортисати за 90) година кад је калдрма од гранита. За калдрме од тврдог дрвета важи амортизациони рок од 10 година, за калдрму од боровине, или другог меког дрвета само 7 година. Узима се да је обична трајашност бетонске калдрме 20 година.

Према искуству стеченом у Бирмингхему, трајашност ових врста калдрма оцењена је сувише олако. Под обичним саобраћајним приликама у поменутој вароши држи се гранитска калдрма 30 калдрма од тврдог дрвета 15 а калдрма од импрегнисане боровине 11 година, а да се за то време не обнањља нити преврће. Гранитско камење извађено из калдрме после 30 година може се махом преправити и опет употребити, Нарочито је сувише ниско оцењена трајашност калдрме од импрегнисане боровине У Бирмингхему предузимач који изради калдрму обавезан је да је и одржава. Општина му за то плаћа годишње 0,40 до 0,50 марака за квадратни метар калдрме. Уговор о томе траје махом 20 година; после тог времена предаје 'се општини у потпуно исправном стању. Овај начин показао се врло добро јер и општина и предузимачи имају свој добар рачун при томе. Трошкови одржавања неколиких улица калдрмисаних дрветом изнели су годишње мање од 1,1 марке после само неколико година трајања. Овај незгодан резултат најзад је натерао општину да склапа с предузимачима уговоре на дуг година.

Главни услов за трајашност сваке калдрме јесте чврста непопустљива и увек сува подлога. Ако тога нема, онда ће и за калдрму од најбоље врсте камена и најбрижљивије израђену ускоро наступити потреба оправке. Пре но што се улица лрекалдрмише или дефинитивно регулише, не сме се пропустити а да се јави свима варошким надлештвима и друштвима за водовод гас, телеграф