Srpski tehnički list

" — 79

налазе, да закон не предвиђа да могу и они—другови начелникови -— бити инспектори и ако је по томе истом закону унапређено за инспекторе у последње време око 30 инжењера, од којих и сада има 22 — јер закон о уређењу дирекције држав. железница не ограничава број инспектора, а чл. 19: закона о уређењу Министарства Грађевина важи и за техничко указно особље и при другим Мини, арствима и надлештвима, поштд се у надлештва урачунава и Дирекција, којој је потребан технички персонал, да се не би набављао са стране, јер га има и у Србији — српских синова, који нису изучавали техничке науке ради параде.

9) Један садањи инспектор унапређен је био за инжењера почетне класе 8. марта 1897. год. По чл. 19. садањег закона он би стекао права на унапређење за инспектора Покл. на дан 99 јуна 1909. године, али он је унапређен за инспектора на дан 99, јуна 1907. године, дакле после 10 година 3 месеца и 23 дана, без обзира да за такво унапређење требају 12 година инжењерске службе. М ово не би било тако страшно, јер је човек заслужио и за то је био унапређен. Али, у место да се поведе рачуна, да има још инжењера, који су стекли право на инспекторски положај, овај „превремени, инспектор 29. јануара 1910 г. (дупло штампани указ) добија за инспектора 1 кл. јер је човек служио у | кл. 2 године и 7 месеци— (чл. 19 закона) и ако је требао, строго рачунећи, да добије за инспектора Ш кл. тек пре 7. месеци, дакле служио је у П пре. временој инспекторској класи много више но што је потребно једном начелнику, па да добије уна: пређење.

Други један инспектор, унапређен је био за инжењера почетне кл. такође 8. марта 1897. год. а унапређен је за инспектора 10. Августа 190". г. дакле опет пре но што је одслужио својих 12 година, како то условљава чл. 19. садањег закона.—

3.) Један је инжењер (можда их ума и више) унапређен за вишег инжењера 98. јануара 1910. г. Он је постављен за инжењера тек 12. маја 1908. године, дакле, унапређен је за вишег инжењера после 6 година 8 месеци и 16 дана, а за такво унапређење чл. 19. садашњег закона условљава 8 година инжењерске службе. Овоме садањем унапређењу није ништа сметало, што је тај исти као инжењер служио у !., класи само 6 месеци и 29 дана.

Закон не предвиђа, да се нарочита способност и заслуга награђује против законим унапређењем и онда би и за такве заслужне људе требало променити закон да могу добијати и ванредна унапређења, као што постоји обичај, да инжењери без

протекције не могу добити оно. што им закон бар-

аналого ујемчава, — (у сравнењу према другима равнима по способности ако неи бољима од протекцијаша.) Зар се све ово не коси са законом 2 Кад један инжењер положи државни испит 1890. године и после 20 година моли, да га унапреде за инспектора, онда се њему каже, да се његово унапређење коси са законом, јер закон не предвиђа неограничени број инспектора (предвиђа их железнички закон) и упућује се на стрпљење док се то питање не регулише новим законом, који ће се тек некад поднети Народној Скупштини на одобрење. (Овај се закон већ три године пројектује.)

Немам ни времена ни могућности да прикупим све податке о против законом унапређењу инжењера али сматрам, да је и ово неколико примера довољно, да оправдам свој поступак, што на овај начин апелујем на Удружење Српских Инжењера и Архитекта чији је задатак по друштвеном уставу да се брине о стручном, моралном и материјалном унапређењу инжењера и архитекта у Србији и молим га, да ово публикује у техничком листу.

Ова јединствена неправда нагонила ме је те сам се морао обраћати тројици Министрима са молбом да учињену ми неправду ; справе јер сам у сравњењу према својим школским друговима, за које тврдим, да нису ни спремнији ни способнији од мене, запостављен, јер имам исту плату коју имају и они инжењери од којих по неки немају још ни 10 година указне службе.

Сваки ми је Господин Министар изашао љубазно на сусрет са обећањем, да ће променити закон мене ради и мене међу првима унапредити. Заиста, запазио сам једно врло интересантно обећање, а то је: да три Господина Министра имају једну и исту славну идеју ата је, да ће поради-· ти на томе, да се закон измени, те да добију могућности да и мене унапреде.

И ако нисам веровао оваквим обећањима ја сам био вазда скроман и никад нисам тражио унапређење преко реда, већ једино сам тражио да се изједначим са својим друговима и ако сам две или три године пре њих положио државни испит. Међу мојим друговима по испиту има: три инспектора | кл; млађих по испиту: 1 начелник, 1 инспектор | кл, и 7 инспектора П. кл. а достигло ме је млађих по испиту између 5 и 10 година око 30' сада виших инжењера.

Ако се овакав поступак Господе Министара и примена закона искључиво на моје унапређење може да сматра као правда, онда ћу заиста удвостручити своје стрпљење и чекаћу да се мене ради закон промени, јер за то имам рока још 14 година и ваљада ће се и Господ Бог умилостивити, да ми повећа чашу стрпљења, е ће доћи ред и на мене,

Господу Министре и колеге пак, на које се ово односи, молим да ми не замере, јер сам то учинио само за то, да се види, да пред законом нису сви инжењери једнаки и ако сви испуњавају