Srpski tehnički list

— 96 —

раве и у себе прима с леве стране: реку Коњску, Раљу, поток Вучак и још неке приточице, са укуп ним сливом од око 520 Км,

г) Одстранити метеорску воду, као и ону, која би подвирањем дошла у Годомин и помоћу нарочитих канала повезати све баре и мочарна места у Годомину и спровести их на најниже место, ради испуштања у Дунав.

Пошто Морава у већем обиму сваке девете

до десете године, а Дунав у мањем сваке, а у ве-

ћем обиму сваке треће до четврте године, плаве Годомин, тако, да је приликом поплаве 1897 год. преко Годомина била вода из Дунава у висину од 2.80 до 3.80 мет. то се и предузело у рад првенствено да се обезбеди Годомин и Смедерево од поплаве из Дунава. За те прве радове пројектовано је ово:—Насип од Смедерева — од смедеревског кеја, па око града смедеревског и преко Годомина, све поред Дунава до града Кулича, утока Мораве у Дунав. — Км. 10 + 100 а одавде, уз Мораву, насип је пројектован до „Козјачког Кључа“к. м. 16 + 300. докле је Дунав 1897 год. плавио.

А да Дунав не би ушао Језавом и потопио Годомин и Смедерево, на месту, где насип прелази пре«о Језаве, пројектована је устава са машинском инсталацијом са задатком, да при малом водостању воде у Дунаву, устава буде отворена и Језава да природним током отиче у Дунав а кад се ниво воде у Дунаву попне до извесне, одређене висине, устава би се затворила и пустила би се у рад машинска инсталација да воду из Језаве пребацује у Дунав.

Исто тако пројектована је и машинска инсталација у Куличу — на утоку Мораве у Дунав—као на најнижем месту. Овој инсталацији је стављено у задатак да метеорску воду са Годомина и ону, која би подвирањем дошла у Годомин за време великог водостања, пребацује преко насипа.

Пројектовани су даље: потребан број стражарских кућа и телеграфска инсталација од Смедерева

до краја насипа.

Са извесним изменама у погледу правца и о блику пројектованог насипа Хидротехничко Одељење Министарства Народне Привреде одобрило је, да се може приступити одмах изради насипа од Смедерева, поред Дунава и Мораве, до Козјачког Кључа, а није одобрило да се гради устава и машинска инсталација, пошто би пројектована инсталација била недовољна да велику воду из Језаве пребаци у Дунав. — Зато је то питање остало још нерешено. Сад ће се на основу прикупљених података ценити: да ли би било сигурније и корисније извршити и један паралелан насип поред десне обале Језаве, са потребним корекцијама њеног корита, те на тај начин упутити воду из Језаве природним падом у Дунав, а Годомин тиме

обезбедити од поплаве Језавом и у исто време и од успорене велике воде из Дунава:

Како би са овим остало Смедерево на једном кратком делу с леве стране Језаве незаштићено, од велике воде из Дунава; то би се од рада Смедеревског саградио такође један насип, који би се везао за смедеревски брег испод „Царине“ и тиме би било и Смедерево заштићено од поплаве Дунавом и Језавом.

Други радови:— обезбеђење од Мораве и канализација у Годомину ради прикупљања метеорске и друге воде, и спуштање нивоа воде до дубине колика је потребна, да би се земљорадња могла успешно обделавати— дакле ти радови у вези и са потребним наводњавањем — остављени су, да се ло довршењу ових предузетих узму у извршење,

Исто тако и израда катастарског плана овог водоплавног терена предузеће се још у току ове године, пошто тај план није раније израђен, а неопходно је потребан, како за пројектовање осталих радова тако и за тачно сазнање обезбеђене површине, па према томе и за задужење сопственика за ове радове.

У прошлој години уступљено је предузимачу да ради овај главни објекат: насип поред- Дунава и Мораве до Козјачког Кључа, и ево неколико података о томе:

Максимална вода у Дунаву, која је достигла највећу познату висину 1897. год. у Смедереву била је на коти 71.82, када се узме, да је на Смедеревском кеју кота 72.00.— Површина Годомина находи сена коти 68.00 до 69.50,

Пад Дунава од Смедерева до Кулича на дужини од 10,500 км. износи 0,994 м, т Ј. 0,0280/ , или

1 округло и просечно 36000 Но овај пад није сву

да једнак: у почетку је, до км. 4,000, мали а даље је већи.

Траса насипа поред Дунава, полљав од Смедеревског кеја, положена је око смедеревског града, да заштити: град, железничку станицу и варош, а даље је положена у Годомину са обзиром на потребан профил за Велику воду у Дунаву. -— где је овај био довољан, и са обзиром на потребну ширину између насипа и дунавске обале, на коме се делу находе и материјални ровови за израду насипа.

На км. 8,000 мерена је тригономеуриским путем ширина преко Дунава. Нађено је, да је измебу нашег и мађарског насипа ширина 1430, мет., а међутим, рачунским путем нађена потребна ширина профила за велику воду износи 1300, мет.

Траса насипа уз Мораву повучена је тако, како ће најкраћим путем да заштити села: Кулич и Шалинац и да се постави на сигурно и непропустљиво земљиште, избегавајући при том оштре кривине.