Srpski tehnički list

— 182 —

УЧЕСНИЦИМА ЕКОКУРЗИЈЕ

Напомиње се члановима Удружења који су прајавили своје госте за екскурзију за Цариград, да се ти гости морају сами побринути за подвозне карте (на жељезницама и на лађама) за долазак у Београд и повратак кућама пошто је Удружење добило повлашћену вожњу само а чланове Удружења и њихове породице (а у породицу се рачуна само жена и деца.

Гости који буду примљени за екскурзију уживаће повластице у вожњи као и чланови Удружења, само на путу Београд—СофијаЦариград и натраг. · „

Најзад препоручује се. свима учесницима екскурзије да се сами побрину за посебне пасоше, и да пред полаак визирају пасоше у турском конзулату.

УПРАВА

КОНКУРС за израду привредног плана за шуму „Јужни Кучај.“

Дирекција Српских Државних Железница позива заинтересоване да поднесу своју понуду до 10 јуна о. г. за премер и израду привредног плана за шуму „Јужни Кучај“ у величини од 3.600 Ха. под овим условима:

А) Услови који се односе на премер држав. шуме Кучаја и ситуациони план.

а) План се има израдити на основу триангулационе мреже, за коју се морају одредити најмање две базе. Меридијан се има одредити астрономски а координате свију тачака имају се срачунати најмање са три пресецања у свакој тачци и то лпресецањем напред или назад или са стране. Дозвољене грешке имају се израчунати по теорији најмањих квадрата.

6) Триангулациона мрежа имабиши у вези са земаљском триангулацијом и све тачке триангулационе постављене од сгране државе имају ућиу

мрежу тако, да би овај план био пуноважан у случају извршења земаљског катастра.

в) Базе морају бити одређене на сигурном терену обележене каменим стубовима. Свака се база има измерити најмање 10 пута у оба правца. Камени стубови којима би се обележиле триангулационе тачке и базе биће дугачке 0.50 мет. а дебеле и широке по 0.15.

г) План триангулационе мреже има бити израђен

у размери 1:20000. он ће садржати све тачке триангу-

лационе са свима очитаним визурама са појединих Х

станица, координате (У) свију тачака, број тачака, очитана визура (угао) дужина базе и т. д, Дужина полигоних страна може бити до 400 мет.

%

д) Главна полигона мрежа мора изилазити и свр-

авати се у триангулационе тачке, а помоћне веДре полигоних'и малих тачака морају бити надовезане на полигоне вериге, које су срачунате у вези са триангулационим веригама. План полигоне мреже биће у размери 1:2000, он ће садржати све полигоне тачке, а такође и мале тачке, на њему имају бити означене вериге, у коме су правцу срачунате, дужине појединих полигоних страна биће уписане. затим координате тачака и очитане визуре. 5ђ) Све грешке како у триангулационој тако и полигоној мрежи не смеју прећи границе дозвољених грешака које је предвидео пруски правилник за катастарске планове.

е) Парцеларно снимање биће тахиметриско, а снимаће се површина са свима објектима (ливаде, њиве, испусти, и т. д.) и теренским променама тако, да се може израдити потпуна рељефна карта, која ће представљати конфигурацију терена са свима потоцима, увалама, брдима и т. д.

ж) План-карта има бити израђен у сразмери 1:5000, хоризонталне изохинсе биће повучене на сваки |-—=2 мет. висине. Квадратура се има израчунати геометриски и планиметриски и увести у специјалне спискове.

Б) Услови који се односе на привредни план Мушасћанзрјап.

а) План се има израдити по методи, по којој су до сад рађени планови за сва рударска предузећа као и за све остале шумеу ПрЕШЕ — то је Сотђипелез ЕТасћептасћуетк.

6) Џо свршеном послу Шумарско Оделење Министарства Народне Привреде одредиће стручну комисију којој ће бити задатак да план прегледа, сравни га са приликама на терену, и поднесе извештај г. Министру за“ пријем или одбатлај плана. У ову комисију Дирекција ће од своје стране одредити једног шумарског стручњака и једног свог инжињера. в) Све евентуалне измене и исправке, које би | стручна комисија нашла за потребно учинити, имају се исправити без икакве даље награде. У случају да се план са свим одбаци предузимач нема права тражити никакву награду.

г) Поред ЗИцанопкапе има се израдити и Везјапдз капе:

План мора бити готов најдаље до 1. априла 1911. год. у противном Дирекција задржава себи право да за сваку одоцњену недељу одбије од при мања по 25 динара.

ђ) Набавка и намештање камена за триангулационе тачке пада на терет предузимача као и обележавање полигоних тачака, које ће бити од дрвеног коља са ексером. Коље ово мора бити 0.5 мет. дуж. 0.06 Х 0.07 м.

Мо 16.898. Из дирекције српских државних железница. 14. маја 1910 год, Београд.