Srpski tehnički list

— 183 —

Уредништву (рп, Техничког Листа,

Поштовани Госп. Уредниче,

У броју 18. и 19. Техничког листа ове год. а за време мога одсуствовања од дужности, изишао је јадан чланак под насловом „Једно зло“ чији се |-ви и Ш-ћи став односе на мене, пошто сам ја тај који је ишао у Солун и Манастир Хилендар државним послом. У истом се чланку излаже како се помоћу партизанства, личних пријатеља и околишних махинација долази до послова не посла ради, него ради дијурне и награде и у исто се време оспорава моја спрема за то.

На цео тај напад не бих ни одговарао, јер немам обичај да полемишен са људима, који ни толико куражи немају, да оно што напишу и подпишу целим именом. Што овај одговор ипак дајем разлог је, што је напад изашао у листу друштва чији сам ија члан, био бар до данас.

На наведене нападе имам да изјавим, да се никада нисам нудио за поменуте послове, него сам увек зваш и муђен од стране дотичних Министарстава чије сам послове свршавао. За рачун Мин. Привреде радио сам више пута и пошто ме увек зову за своје послове, закључујем да су мојим радом и задовољни. Сем тога као наставник стручне занатске школе Мин. Привреде, донекле сам и чиновник тог Министарства те је држим природније да мене и траже.

Односно дијурне изјављујем, да никада нисам правио питање о њеној величини нити се погађао него сам увек примао онолико колико су ми одређивали. Приликом последњег мог пута, по захтеву Мин. Иностраних Дела, величина дијурне ми није ни утврђена и до данас ни сам не знам колика ће бити. За планове које сам израђивао у овим приликама нисам никад тражио особену награду.

Односно моје спреме за послове због којих сам слат, нећу да говорим ништа, јер о истој спреми сведоче сами послови (израђене штале и уз њих потребне зграде у Солуну.)

29. Маја 1910. г.

Београд.

Ђура Бајаловић архитекта Мин. Грађ.

ВЕСТИ

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 24. маја ове год. постављени су у Дирекцији Држ. Железница у управи за грађење:

за инжењере друге класе гг. г. Андрија М. Станић и Мих. Јањушевић инжењери треће класе.

за инжењера треће класе г. Трифун Стефановић подинжењер прве класе, и

за подинжењера прве класе Драгољуб Марковић, привремени подинжењер исте клнсе.

Решењем Господина Министра Грађевина од 20. маја ове год. а на основи чл. 18. закона о уређењу Министарства грађевина, премештени су по потреби службе:

г. Младен М. Ђуровић подинжењер из Крушевца за Неготин г. Петар А. Ћирић подинжењер из Неготина за Џ:абац, и г. Драгутин П. Лазаревић подинжењер из Министарства Грађевина за Зајечар. Грађевинарске вести.

Дрвени мост преко Расине испод Бруса, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Н. Писе. Предрачунска је сума 2069,83 дин.

Нова скел. на броду Мораве код села Војске, саградиће се ове год по пројекту инспектора г, Н. Поповића. Предрачунска је сума 1366.70 дин.

Благај 'икова пошта.

Г. Јосиф Ринер инспектор повереник за округ нишки, послао нам је покупљену претплату за лист, и то:

по 20 дин. за целу 1909, год.

Од Угљеног мајдана из Алексинца, за целу 1910. год.

од г. Благ. Трифунца предуз. из Алексанца, „ г. г. Браће Викторовића електр. из Београда. „ Нишке окружне Банке, и „ Нишке Трговачке Банке. по 10 дин. за 1 полгође 1910. г,

од г. Х. Фраја инспект. из Ниша „ Г. Цветка Лозановић предуз. из Ниша „ Г.Г. Ж. Стојиљковића и Ј. Пенчића трг, из Ниша

Од господе претплатника из Београда примили смо, ове год, на име претплате за лист, и то; по 20 дин. за целу 1909. год. од г. Жив. Србића предуз., М. Капетановића професора Универз. Ото Лоренца грађевинара; окр. одбора округа београдског, Богдана Гавриловића проф. Универз., Љ. Поповића инжењер ппуков., Ник Димитријевића лебара, Морица Харцла агента, Срет. Стојановића предуз., Гл. Штајнлехнера агента, Ј. Штока предузимача и М, Неготинца предузимача. по 10 дин. за 1 полгође 1909 г, од г, г. К. Живковића предузим. Ј. Атанацковића ђенерала и М,. Попс-Драгића инжењера. за П полгође 1909 г. од г. г. Стојиљковића трг. Ј. Коена инжењера, Дим. Ристића инжењ. Мин. Војног, М. Премовића, трг, Кафане Шумадије