Srpski tehnički list

— 215 —

ПАРИСКЕ ПОДЗЕМНЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ,

(наставак)

Станице, 2.) Станице с таваницом на гвозденим гредама.

Тип једне такве станице преставља (аге де Гуоп. Дужина, јој је 100 м.; спољна ширина 30,50 м.; између бочних зидова мери 23,9 м. Нивелета пруге на том месту тако је висока, да преостаје врло мало простора изнад потребног слободног простора, те се услед тога морао усвојити овај зачин покривања: између гвоздене греде уметнути су сводови од опека. — Распон станице је врло велики те би обично покривање захтевало утрошак велике количине гвожђа. Да би се тај. утрошак свео на најмању „меру, уметнута су по средини два реда стубова од ливеног говожђа; на ове стубове положени су гвоздени попречни носачи, између којих су уклопљени и притврђени уздужни носачи. Стубови леже на средини перона лево и десно од средине станице. Перони су 6,20м. широки. Ширина леве и десне стране од зидова до дотичних стубова премошћена је носачима 9.5 метара дужине и 0,95 м. висине а средња препрата близним носачима до 11,5м. распона, који леже на стубовима. Уздужни носачи облика Т носе међу собом сводове од опека, 22 см. дебљине. Станица има четири колосека.

Нарочито је особене конструкције прелаз из ове станице у тунел. По два и два колосека улазе у два засебна тунела једно поред другог. Оба се ова тунела на крају (све на источној страни) поступно спајају у један. Она спојна деоница је на почетку 14 м. а на крају, при улазу у обичан тунел, 7,1 м. широка. Ту се сва четири колосека сливају у двострук колосек обичног типа. И поменута спојна деоница покривена је гвозденим гредама узмеђу којих су сводови. Греде су двогубе и високе 1,05 мм. а распони су им до 14,50т.

На западној страни, на другом крају описане станице има сличан тунел за спој с обичним делом пруге. Тај је спојни тунел до 20м,. дугачак. Ту је на једном краку веза с линијом бр. 5. Цела описана станица заједно са спојним деоницама мери с краја на крај близу 300м. Извршена је озго, не рударски. Извршење је јако било отежано тиме, што је улица која се морала раскопавати само 31,78 м. широка (Вошеагта ОП;дегођ а при том врло жива. Сем тога је у непосредној близини приступ ка завршној станици Лионске железнице. Као што поменусмо станица је широка око 30 метара те услед тога једна страна станице, бочни зидови, примакнута је сасвим близу фронта кућа. Поред тога морали су канал који проводи нечистоћу оставити

на истој висини на којој је и био, да се услед спуштања не би смањио пад. Канал су морали заменути другим двама каналима од којих ји положен један поред једног а други поред другог фронта кућа и оба су морали бити уметнути у бочне зидове. Ширина једног канала износи чисто 1,20 а другог 1,80 м. Услед тога су бочни зидови станице морали бити појачани на 2,60 и на 4,00м.

4) Станице над улицама

Део пруге у станици има сем обичног оптерећења да прими на се и одржи и навалу љутску као и пероне. С тога су целу дуж што заузима станица поделили на 5 распона по 15м, Иначе на отвореној прузи, где је само колосек, без перона, распони су већи. Сваки распон премошћен је са 4 уздужна носача. Два у средини и два са стране. Они средњи имају да одрже већи терет зато су извршени као Т греде с пуним лимом, а крајњи са сваке стране, који имају мање оптерећење извршени су као решеткасти носачи. Горњи им је појас хоризонталан а доњи параболан с врло малом стрелицом. Дијагонале иду с лева на десно до средине а одатле симетрично до другог ослонца.

Размак главних носача на отвореној прузи износи 7,15 а размак главних носача под станицом 5,6. Услед тога ослонци ових носача на сваком крају станице леже један поред другог не један иза другог као ослонци узастопних деоница отворене пруге.

Да се не би морао мењати модел за стубове, они су под станицом обрнути за 90% према иначе нормалном положају; а сем тога су за 175 м. м. дубље фундирани но иначе. Овај изузетни положај стубова једва се примећује јер су с лица скривени јаким зиданим стубовима.

Постоље за колосек сасвим је исто као и на

отвореној прузи, само су јачи попречни носачи, и

по 30 см. наближе. Између Т носача су сводови. Исто су тако сводови и испод перона. Преко сводова је полога бетона и премаз цементним малтером. Преко свега је асфалт 15 см дебео.

Да би се заклонила чела сводова испод перона, те да се не виде споља, добили су крајњи главни носачи нарозиту конструкцију. Они су високи на ослонцима 2,20 м. а у средини 1,90 м. Горњи им је усправни појасни лим готово два пут толико висок колико доњи. Вертикале су састављене из два гвожђа облика Ј] и допиру до горњег појасног угаоника. Дијагонале састављене су из четири угао-

|

ника постављених унакрст 4 Г ине допиру сасвим

до горе већ до нарочитог угаоног гвожђа горњег појаса, које је постављено испод појасних угаоника а симетрично са доњим појасним угаоницима. Тиме је добио носач сасвим леп облик а поред тога заклоњени су и унутарњи (средњи) главни носачи у