Srpski tehnički list

с.“ БР 5-

То су, ето, у главном мане грађења по

километарској дужини. Ако се сада мане овога система упореде

по јединичним ценама, онда ће несумњиво ово претегнути над онима, док добре стране овога неће надмашити добре стране онога грађења по километарској дужини. Тај претег у нас, бива много већи и добива нарочити значај, када се осмотре резултати који су досада у нас добијени са грађењем по јединичним ценама. Ти су резултати неповољни. Према томе и систем грађења који нам их је дао не може бити добар по нас. Зато тај систем —- систем грађења по јединичним ценама треба напустити и не примењивати га на грађење нових железничких линија. Систем тај по мојем мишљењу, треба напустити у толико пре, што спремног техничког персонала у потребном броју апсолутно нема, те би, без њега, било илузорно применити један систем којем недостаје најбитнија му одлика. Он се због тога, не да применити.

На против, систем паушалног грађења по километру дужине свих радова добија, код таквог стања ствари, све више за себе. Осим тога, како ће сада пројекти за нове линије бити много деталљније израђени, потребне сондаже извршене и предрачуни много исцрпније састављени, то ће несумњиво и она бојазан од неизвесности — главна мана овог система — у велико отпасти, па због тога и оно поскупљивање посла ако не ишчезнути оно у многоме бити редуковано.

Најзад, предузимач, код паушалног грађења, узимањем посла, узима одмах на себе и свеколику, неподељену одговорност за све поверене му послове, те се отуда вођење послова и надзор — главна мана грађења по јединичним ценама — своди на најмању меру. Потом само извршење послова далеко се брже креће; обрачунавање њихово лако јеи брзо, и, код избора једног доброг и солидног капиталом јаког и спремног предузимача, грађење може испасти јефтиније и дати много повољније резултате.

Градити по паушалној погодби значи купити у предузимача извршен посао онако као што човек поручује капут у кројача. Његово је да о томе брине да при предаји добро стоји. Предузимачево је да грађење једне линије тако изврши, да она буде способна за саобраћај и да одговори свима унапред утврђеним захтевима и погодбама. У осталом, по паушалној цени од километра дужине свих ра-

| |

| дова граде у земљама далеко напреднијим од

наше: у Француској, Немачкој, Аустрији, па зар ће и у нас, када већ са досадашњим сис-

са напред побројаним манама система грађења ТеМОМ грађења имамо рђава искуства, овај

други систем донети жељених резултата. Милош П. Стефановић

Грађење железнице Шабац-Ковиљача. Извештај поднесен окружној скупштини. — СВРШЕТАК: М. Грађење горњег строја

У горњи строј као што је познато спадају: прагови, шине, потребан спојни материјал за шине и прагове и шљунчани застор.

Прагови са специјалном грађом набављени су лицитацијом код нас по цени од 2'29 дин. по комаду 1. класаа, П и Ш класа плаћени су од 1'80 до 0:60 дин. а специјална грађа по 75 дин. од 1м'.

Прагова је потребно око 120 000 ком. а специјалне грађе око 50 м>

За прагове и ту грађу издато је око 240 000 д

Шине, скретнице и сав спојни материјал набављен је преко Дирекције Срп. Држ. Железница. Шине су плаћене по 177 дин. у злату од тоне, а скретнице по 1190 дин. по комаду.

Гвоздени мостови набављени су лицитацијом коју је одбор држао, од фирме Гуте ХофнунгсХите по цени од 874 динара од тоне. Ова је фирма солидно и на време извршила набавку и монтирање. За сав материјал издато је на страну око 600 000 дин. Још има само за шине да се изда око 40000 дин, и тим ће све набавке са стране бити исплаћене.

Само извршење горњега строја — полагање колосека — уступљено је лицитацијом предузимачу Јовану Туфегџићу из Штитара а под условима сличним онима под којима таке послове ради и Дирекција Срп. Држ. Железница.

Одобрење лицитације саопштено је предузимачу 25. маја прошле године а предузимач је око првога Јула већ отпочео рад.

Према времену какво је било може се рећи да је посао добро напредовао, нарочито кад се узме, да је прошле јесени, зимус па и пролетос било непрестано кишовито време, које много смета оваким радовима.

Предузимач није био са свим готов са радовима, које је имао по условима да изрши до ове бањске сезоне. Стога је одбор 2. Јула о.г. утврдио један споразум са предузимачем Туфегџићем, по коме предузимач предаје округу колосек на употре-