Srpski tehnički list

ПН

— 38 —

9.) Извештај Г. Ре Јаедеге цивипног инжењера у Антверпену (Бепгија).

Известилац описује неколико начина израде калдрме. Макадамску калдрму испитује критички, и то начине израде како су примењени у Белгији. На име; Бетон, набијен асфалт, гранитска калдрма, ка дрма од порфира и од пешчара — пешчара и порфира из Белгијских мајдана — и калдрме од дрвета.

Износи неколике интересне погледе на калдрме од шветског или норвешког грани“ та. Овај извештај не одговара непосредно на постављено питање.

(Сем тога још помиње и неколике методе израде тротоара по Антверпенским улицама.

3,) Извештај г. Јоћпи Кађп-а шеф. инжењера друштва „Меборотап Рагк5“ у Бостону (Америка).

Известилан пре свега напомиње да су све улице које стоје под његовом управом, улице по којима саобраћају лака кола и аутомобили. Он је прво покушао с калдрмом од обичног макадама; али и пре но што су аутомобили дошли у већу употребу, нису ове улице могле издржавати уплив гуме на точковима луксузних кола. А кад су почели у већој мери саобраћати аутомобили, онда се показало да су се врло брзо исквариле баш

оне улице које су биле“ макадамисане наје

чвршћим каменом.

Затим је неколике улице калдрмисао речним шљунком и песком. Али су ове биле подесније за коњанике но за саобраћај ауто-

мобилима. Сем тога ове је улице лако чистИТИ. Овај је тип примењен готово по свима алејама парка за ово 6—7 година.

У извештају има интересних података о изради макадама са масним асфалтским уљем о количини смоласте материје, о премазу, 0 начину поновног пошљунчавања и 1. Д.

4. Извештај г. Поуд Раугез шеф ниижењера општине у Апександрији (Египат).

У северном Египту износи годишњи талог кише 215 мм. Просечна дневна температура је 20 С. А број дневних сунчаних сати је

Земљиште александријско скроз је пескуша изузимајући оне делове земљишта које наводњава Нил и који су обрађени. Висина подземне воде јако се колеба према водостању реке Нила.

Калдрма према томе мора бити непро-

бојна како би се што више смањило дневно угегање земљишта. Известилац назива ова улегања највећим светским издајицама.

Асфалт је употребљен у оном делу вароши где је велики саобраћај и њега има 2,08, од целокупне калдрме у вароши. Тамо где је теретан саобраћај калдрма је од вулканских плоча; ова калдрма заузима 23,42), од целокупне варошке калдрме. Највећи део вароши и предграђа калдрмисан је терамадамом и 7" зноси 74", целокупне калдрме. Површина свих улица износи 2 363000м.»

а). Набијен асфалт (6 сантиметара дебљине над бетонским слојем од 15 см.) држи се 10—15 година. Одржавање кошта 5 – 259,

| првобитне цене коштања, не узимајући у ра-

чун коштање бетонске подлоге. По мостовима не може да се употреби асфалт због великих потреса. Ту се калдрма

израђује од скалупљених трупаца. Ови асфалт-

ски трупци израђени су под притиском 600 килограма на квадратни санти летар а положе ни су на подлогу од асфалт-бетона) 92", асфалта и 459, силикатног камена).

6). Асфалт — макадам. Известилац саопштава интересан опит с асфалт—макадамом (Овај се макадам гради од силикатног камена туланика коме је крупноћа 10 см. Овако камење полаже се на подлогу од старог макадама. Затим се ваљцима тешким 8—10 тони прелази све дотле док сесве не стињи од 12 на 8 см.

Таква калдрма може се саобраћају.

За добар успех према искуству известио“ чеввм потребно је. 1). Добро очистити подлогу.

9). Треба употребити најбољу врсту асфалта, у коме има најмање 8 а највише 10", смоле, што треба да је равномерно по асфалту распоређено.

3). Изралу треба предузети при сувом и топлом времену и кад нема прашине.

Тежина ваљка треба да јеу почетку 8 тони а на завршетку посла 10 тони.

Резултат је одличан. Калдрма је еластичнија но она од обичног набијеног асфалта, а вероватно је и трајање дуже, коњи су на овој калдрми сигурнији, а уштеда износи 33%/, према набијеном асфалту.

в). Калдрма од плоча од вулканске стене. Плоче од лаве из околине Напоља, 50 х 40 Х 15 см. положене су на подлогу од песка.

Трајашност овакве калдрме износи 20—

30 година како је кад постојан камен.

одмах предати