Srpski tehnički list

— 272 —

толубла са примесом брома, па су га затим оставили у мраку. Боје је сасвим нестало. Ако би се толуолни раствор бромирао у мраку, без излага. гања светлости, онда се само око 209, споредног ланца супституише. При фотохемијском накнадном дејству _еђутим цео се употребљени бром супституише у споредном ланцу. При том се показало да брзича фотохемијске реакције зависи и у позитивном и у негативном смислу од примене страних тела. У наведеном случају фотобромирање толуона јако омета присутност кисеоника. Кисеонак се уклања кратким излагањем смесе светлости.

Најзад код фотохемијских реакција играју велику улогу катализатори. Присутност катализатора може не само да убрза фотохемијски процес, но може чак и да учини да се измени и ток процеса или да буде ефекат много већи.

До сад су с најбољим успехом Уранове соли и јод употребљавали као катализатори, ЕР. Коги показао је н, пр. : (Вепеће дег сћеписћеп Стезезећан 1910. ва. 43., стр. 2744.) да незасићени Кетони у присуству Уранових соли, изложени светлости дају потпупо чист процукат реакције а ако нема уранових соли, онда се у продукту образују извесне смоласте материје.

Као катализатори убрзавају процес још и ове хемикалије: оксид гвожђа, асфалт хрома, церосулфат, церисулфат, торијум сулфат и ербијум сулфат и манганове соли. Значајна је још и количина катализатора при фотохемијским реакцијама.

За извесну реакцију је светлост као извор енергије нарочито подесан а то је реакција у којој се искоришћава кисеоник из ваздуха. На пример кисеоник пероксид — врсте под утицајем светлости везује се лако с органским супстанцијама. При стварању пероксида дејствују сви зраци спектрума.

Из ово неколико примера види се колико се широко поље отвара техничкој примени експерименталних испитивања у употреби светлости као извору енергије.

Саопштио Ј.

Личне вести.

Уважена му оставка. Г. Стојапу П. Бабићу подинжењеру друге класе при Управи за грађење

нових железница, указом од 14 јула ове год. уважена је оставка, коју је поднео на државну службу.

Постављени. г. Димитрије Наумовић дипломирани машински инжењер, указом Њ. В. Краља од 14. јула т. г. постављен је за подинжењера друге класе у београдској ложионици.

Џремештен. Решењем Господина Министра

Грађевина од 295. јула т, г. а на основу чл. 18 закона о уређењу Министарства Грађевина, г. Влади

мир Ђ, Игњатовић инжењер премештен је по потреби службг из окр. пиротског у окриг београдском,

Протоколисане граћевинско предузимачке

фирме.

У Београду : г. Љубиша Барић грађевинар; Светозар Аранђеловић инжењеј'; Јозеф Блажек предузимач; Петар Путник инжењер; Миливоје Л. Павловић инжењер ; Горча Поповић предузимач; , Милан Антоновић архитекта;

г. Андра Јовановић инжињерски п. пуковник у пензији.

ПЕН о

ОД УРЕДНИШТВА.

У броју 203. Дневног Листа изашао је напис под насловом: „Брзошлета пакост“ који је написан тако, да морамо веровати да је писац врло рђаво разумео нашу критику,

Ми нисмо нападали никог, већ смо изложили наше мишљење о оним условима које смо из општине добили. Ми те услове нисмо сами измислили, а ни општинска их управа није узалуд аутографисала. Радоваћемо се ако штампани услови буду онакви какви треба да су. А томе ће врло вероватно допринети наш напис који смоу томциљу и штампали.

ЧЛАНОВИМА УДРУЖЕЊА.

На захтев многих чланова одштампали смо пројекат закона о уређењу Министарства Грађевина и Саобраћаја који је Удружење поднело Господину Министру Грађевина. Молимо чланове да проуче овај пројекат што детаљније и саопште нам своја мишљења.

Управа Удружења.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душлтн Божић инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд