Srpski tehnički list

тоа.

вдОМ 1 1 оннтш

|Х Грађевински правипник Члан 63

Краљевим указом на предлог Министра Грађевина, а по саслушању грађевинског одбора, прописаће се грађевински правилник о томе: како се дају и обележавају регулационе линије и нивелете, како се имају израђивати поједини простори, делови и целе грађевине у погледу; јавне безбедности, сталности, сигурности од ватре, хигијенских 06зира, архитектонском као и осталог, што би заизвршење овога закона било потребно.

Х Препазна наређења

Члан 64

Све оне зграде и грађевине у којима су радње, које се према одреабама овога закона не могу обављати с лица улице, а затекле се тако при ступању овога закона на снагу — морају се у року од 3 године прилагодити одредбама његовим.

И све ограде с лица улице морају се у року од 83 гопине прилагодити одредагма овога закона.

Члан 65 Закон овај ступа. на снагу кад га Краљ потпише, а обавезну силу добија тридесетог дана од дана обнародовања, и тада престају важити: Закон грађевински за варош Београд од 11 децембра 1895 године, са свима његовим досадашњим изменама и допунама;

Одредбе чл. 9. закона о местима од 16 јула 1866 године и његовом допуном од 21 априла 1885 године,

Као и све одредбе осталих закона, које би се косиле са овим законом.

Стечај за инжињере. Општини Београдској потребан је један старији и два млађа инжињера.

Кандидати треба да су грађевински инжењери.

Плата је старијем до 6000 дин. годишње а млађима до 4000 дин. годишње без права на приватну праксу.

Пријаве се подносе суду општине београдске до 20. октобра тек. год.

Власник, за Удгуж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божћ инжењер

жења на употребу.

Уз пријаву треба поднети документа о школи и проведеној пракси и изложити остале услове,

Инсталација за канализацију приватних имања и продавцима керамичког матаријала. Поводом пропаса чл. 15. „Техничких прописа“ по коме лужина отвора код ревизионих цеви мора најмање бити 350 тит, миоги продавци керамичког матиријала тражили су од Одсека за канализацију да им се дозволи, да могу употреаљавати ревизионе цеви, које су раније набавили, а на којима су отвори мањи од горе прописаних.

С тога Одсе« за канализацију продужава рок за употребу раније набављених и у овоме непрописних ревизионих цеви најдаље до 7. јануара 1912. године и то само у оним количинама, у колико су то продавци пријавили Одсеку. После овога рока примаће се само оне ревизионе цеви, које буду у свему одговарало пролисима поменутом чл. 15, Техничких прописа.

Но и до 1. јануара 1912. године раније набављене, а непрописне ревизионе цеви могу се употребљавати само у :унутарњим споредним ревизионим окнима, а никако у првом и главном ревизионом окну до границе имања.

Читаоцима Српеког Техн. Листа.

Пошто је пројекат грађевинског закона за град Београд врло хитан и важан предмет ми у овом броју доносимо и завршетак његов а изостављамо све остало, што ће мо донети у наредном броју. Надамо се, да ће читаоци проучити овај пројекат и да ће своје опаске и примедбе цослати Упвави Удру-

Редакциони Одбор

Српски Технички Лист

Година 1 број 1 и 2 уз а о недр о а џема зидао “МЕ „ "ОРВ 7 и 8

Потребнис у Удружењу ради комплетира- |

ња, ко би хтео ове бројеве дати у замену или продати, нека се јави Уредништву Срп. Техн. Листа усмено или писмено,

Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К, Грегорића и Друга — Београд