Srpski tehnički list

БРОЈ 43

У Београду Недеља 23' Октобра 1911. т,

ГОД. Х

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

САДРЖАЈ. Члановима и пријатељима нашег Удружења стр, 335.— Нови аустриски прописи за грађевине од армираног бетона. (продужење) саопштио Ј стр. 336 Пројекат за грађевински закон за град Београд (свршетак) стр. 336. — Вести

Читаоцима Срп. Теен, Листа стр. 842.

Члановима и пријатељима нашег Удружења.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта прославиће кроз три године двадесетпетогодишњицу свога постанка.

Ову прославу жели Удружење да овековезт јелном споменицом, која би обележила развој зехнике у Србији до данашњег доба,

Зарад тога је Удружење у своје време изабрало нарочити одбор који ће израдити програм за ту споменицу, постарати се за прикупљање потребне грађе и који ће прикупљени материјал пробрати и средити.

Одазивајући се тој својој дужности, одбор је израдио програм и сад ево приступа и прикупљању грађе.

Између осталих тачака у програму једна тачка захтева обилату сарадњу свих техничара у Србији. Зато се овим одбор обраћа свима члановима и пријатељима нашег Удружења с молбом за сарадњу.

Одбор је себи ставио у задатак, да уз припомоћ чланова и пријатеља нашег Удружења прикупи и среди податке за историју појединих грађевинских одељака у Србији; податке о главним грађевинама по окрузима за време последњих 25 година а по могућству и техничке податке из старина.

Зато је одбору част, замолити све чланове и пријатеље нашег Удружења, да што пре приступе прикупљању тих података у свом домашају.

Одбор се нада одзиву, јер верује, да су

сви чланови убеђени у велики значај технике по културни развитак народни и да су сви чланови и пријатељи вољни да својом сарадњом допринесу да споменица буде достојан представник садашњег високог ступња технике. Сем тога одбор мисли, да ће ово неколико напомена бити довољно. као упутство за прикупљаче,

Податке треба прикупљати делом по архивама појединих грађевинских одељака аделом на самом терену.

Податци сетичу: старих римских, турских и српских путова; нових путова; водовода и чесама; старих цркава и црквишта; старих насеља и градова; старих и нових мостова, надгробних споменика; јавних грађевина; грађевина на води ит. д. ит. д. У опште за све оно што обележава културно стање технике у прошлости и садашњости.

Податке писмене, цртеже, снимке, скице и фотографије, треба слати на адресу Удружења. Не треба запостављати ни ситне податке а прави пријатељи и чланови Удружења неће надамо се зазирати и од жртава које појединци могу лакше поднети но наше Удружење. Награда трудбеницима биће сазнање, да су својим радом трудом и жртвама подигли спомен Српској Техници, који ће, надамо се будућим покољењима корисно послужити а садашњима показати да и у Српској старој и новој техници има радова од трајне вредности. Понављајући још једном своју молбу Одбор се нада, да ће ускоро почети добија-