Srpski tehnički list

— 341 —

стан преправи у просторе, у којима се неће становати. Ако се прегледом нађе да не помажу никакве преправке, да би стан могао задовољити хигијенске захтеве, грађ. одбор наредиће, да се исти поруши или претвори у просторе, у којима се неће становати.

Ако сопственик не поступи по овоме извршиће то општина о његовом трошку. Правилником који ће Министар Грађевина, у споразуму са Министром Унутрашњих Дела, прописати, одредиће се ближе: најмања квадратура и кубатура оделења за становање (обитавање) као и остали хигијенски захтеви. М! 0 порези

Члан 55.

Све нове зграде и грађевине, подигнуте и извршене по овом закону са лица улице, ослобођавају се порезе на приходи то:

а.) зграде са приземним и једним спратом 10г.

6.) 5 5 ц „ два спрата 15.

Ви за украс (чл.7. тач. 4.) палате 20,

Члан 56.

Празни плацеви, на којима се и после истека три године, од ступања на снагу овога закона, не

подигну зграде по одредбама законским, плаћаће двоструку порезу. МИ Жапбе и рокови. Члан 57. Противу свију одлука грађевинског одбора

може се изјавити жалба Министру Грађевина у року од пет дана по саопштењу одлуке. Решење Министра Грађевина извршно је.

МИ Кривице и Казне Члан 58.

Сопственик грађевине или грађевинар, који је

по овоме закону дужан да нешто учини или не у

чини, ако поступи противно, казниће се новчано у корист општинске касе од 50 до 2000 динара. Казна ће се одмеравати с обзиром на учињену повреду закона као и на личне и имовне околности учиниоца. За извиђај и пресуђење ових дела надлежан је суд београдске општине.

Члан 59.

Кад општинском суду, грађевински одбор представи да стоји повреда овога закона, суд београдске општине позваће лице, које има да одговара за ту повреду и узети га на саслушање. Ово саслушање морају вршити: један члан и деловођа

или писар суда београдске општине, и исто мора бити оверено њиховим потписима.

Овакво оверавање потребно је и за саопштења одлука општинског суда приватним лицима.

Оптуженоме је допуштено да може, поред личног одговора, поднети и писмену представку свога пуномоћника.

Реферат грађевинског одбора, којим се утврђује учињена радња или нерадња, кажњива по овоме закону, потпун је доказ о ономе о чему гласи.

Све одлуке општинског суда саопштавају се и грађевинском одбору и оптуженом.

Члан 60.

Противу одлука суда београдске општине, којима се над окривљенима изриче казна или од ове ослобођавају, могу изјавити жалбу првостепеном суду за град Београд и грађевински одбор и окривљени, у року од пет дана од саопштења одлуке.

Све одлуке расматраће се у једном судском одељењу, које, по годишњем писменом распореду судског рада, буде за то одређено.

Оне се сматрају као хитне, и суд их је дужан решити у року од 15 дана по пријему акта.

Ако суд нађе да је ожалбена одлука основана на закону, он ће је оснажити својим решењем противу кога нема места жалби.

Кад се при расматрању нађе, да је одлука општинског суда противна закону, онда ће је првостепени суд уништити примедбама, које су обавезне за општину.

Но, према стању ствари, првостепени суд може или сам предузети или наредити да се учини потребан накнадни извиђај, па по том донети о-

длуку. Члан 61.

Општински часници, који су органи општинске властими надлежни за рад по овоме закону, ако пропусте што учинити, што им је у дужност стављено или учине што противно овоме закону, казниће се новчано у корист државне касе од 300 до 2000 динара.

За извиђање и пресуђење ових дела надлежан је првостепени суд за град Београд, по одредбама кривичног поступка. Истрага ових дела предузимаће се по званичној дужности.

Члан 61

Све новчане казне, изречене по овоме закону, ако их осуђени не би могао платити трећином свога имања, замениће му се затвором по размери постављеној у кривичном закону.