Srpski tehnički list

— 346 —

јем и себи осигурала место као: јединствени и одличан грађевински материјал.

Финансијска и трговачка вештина, састоји и данас у томе, да се и са што мање трошкова а што је могуће брже и лакше дође до продуката готовина за продају. Где пак ово не може да се постигне, онда се и трошкови око фабриковања повећавају, јер уложени капитал до продаје фабрикованог артикла не доноси никакву добит. Споро стврдњавање камених опека, у старом веку, потпуно је допринело, да је ону и потиснула опека од печене иловаче. Па како и добијање опека од иловаче тражи сразмерно доста времена, бар шест до осам недеља за израду, просушивање и печење; па тек колика је овде штета, ако за то време наступе дуготрајне кише, или пак ове затекну рани јесењи мра зеви то је сваком довољно познато, а нарочито цигљарима који од овога највише и најчешће страдају. ;

Најзад и само печење опека од иловаче, изискује доста времена а уза све тои поред најбоље пажње и воље, не добија се потпуно једнак и хомоген материјал; већ се после мора бар у неколико класа одабирати, а према овоме и циљ је као и употреба разна. Док свега овога код камених опека нема.

Смеша од песка и одговарајуће количине креча, у преси под јаким притиском стврдњава сеу потребан облик, па онда под јаком паром у калапу за стврдњавање — Напеке5521] — стврдњава се за неколико часова тако, да изнесена из Напекеззеј-а може се одмах као добар грађевински материјал употребити. У Напекеззе! опека је изложена дејству водене паре под јаким притиском, те наступа развијање Силипијумове киселине, која са са кречом једини и даје Калцијум хидросиликат.

У колико је јаче мешање сировог материјала у толико се више силцијумове киселине једини са кречом, те је, толико и чвршћа ново добивена опека. Калцијум хидрат не апсорбован од силицијумове киселине, изложен на ваздуху, прима из овог угљену киселину те ова утиче да ова опека постаје све чвршћа. Дакле, у том хемиском дејству и лежи узрок што зид од камени опека у току године постаје све чвршћи и чвршћи.

Професор Пг. Хемије Газзаг Соћп вели ово: „КаКзапдајејпдесе!“ производи се, кад се смеши гашеног креча и песка, под јаким притиском да облик цигље, па се та смеша после загрејавау затвореном котлу до изнад 100•. После тога су цигле, које имају бе-

лу боју, кад се охладе тако чврсте и постојане на ваздуху, води, ватри и мразу да се одмах могу употребити за грађење као материјал 1 класе, Брза, лака и јефтина продукција ових камених опека, допринела је, да се „сада огромне количине ове, у свима гранама зидарсива употребљују, па чак је унесена и у замену ватросталне — шамотске — опеке“.

Како је при фабриковању, сирови материјал изложен јаком притиску парне пресе, то је и огромна снага ове готове опеке на притисак. Удружење немачких фабрикапата камених опека, ставило је као минималну отпорну снагу 140 кгр./см, а ова пак јакота одговара јакоти печених клинкера.

Најзад како за фабрикацију ових опека има разног материјала, то се следствено и ја“ кота опеке мења. А како су пак п све ћашинске радионице, прихватиле израду машинских постројења за сву фабрикацију, а и ових "има разних п савесних и несавесних, што је добро познато сваком од.нас који је имао потребу за набавку машинских постројења; то с обзиром на јачање ове индустриске гране код нас, и увођењем овог новог од нецењене вредности грађевинског материјала радо ћу свлком дати упуства и обавештења.

Јпд. Стев. Д. Губеревац. Јагодина.

Члановима и пријатељима нашег Удружења.

Удружење Српских Инжењера и Архитекта прославиће кроз три године двадесетпетогодишњицу свога постанка.

Ову прославу жели Удружење да овековечи једном споменицом, која би обележила развој технике у Србаји до данашљег доба.

Зарад тога је Удружење у своје време изабрало нарочити одбор који ће израдити | програм за ту споменицу, постарати се за прикупљање потребне грађе и који ће прикупљени материјал пробрати и средити.

(Одазивајући се тој својој дужности, одбор је израдио програм и сад ево приступа и прикупљању грађе.

Између осталих тачака у програму једна тачка захтева обилату сарадњу свих техничара у Србији. Зато се овим одбор обраћа свима члановима и пријатељима нашег Удружења с молбом за сарадњу.