Srpski tehnički list

— 345 —

На крају ја Вас молим, да моју слободу не уписујете у грех, јер тако очиггедну неправду нико пе би могао отрпети.

Моли Вас да примите уверење мог нај-

већег поштовања.

Ваш поштовалац и пређ. слушалац Р1р] Јпд. Александар Ж. Јотић технички дијурниста Хидр. Од. Мин, Прив,

Октобра 1911 год. Београд.

КАМЕНА ОПЕКА. (Ка запазјеп.)

У старим рушевинама, од пре 2000 година, налазимо употребљену — ову сада нову грађу — камену опеку, добивену од креча и песка; које толико прохујале године и зуб времена нису биле у стању да поруше, само зато, што се битна особина камених опека, састоји у томе; да у току времена постају све чврште и чвршће. Све грађевине, изве: дене од печене пловаче и глине временом пропадају, неке брже неке спорије, док ове од камене опеке у борби спољњег утицаја постају све чвршће. Па зар ово није добит од неоцењене вредности, те се на основи овога смело може рећи, да је /едино камена опека најбољи грађевински материјал садашњости и. будућности.

Онај пак стари и добро познати сирови материјал — креч — песак у толико је сада нов, што је вредној немачкој машинској индустрији, пошло за руком, да при крају овог века 1896 год. створи машинска постројења, у којима ће се моћи образовати, од старе погнате смеше песка и креча, одговарајући саврелевим потребама, на лак брз и јефтин начин опека | врсте.

Ма да су оба ова грађевинска материјала: камена опека и опека од печене иловаче, постала тако рећи једновремено, камена опека је морала бити једно време занемарена, а ово је дошло отуда. што је овој требало времена, да добије своју тврдоћу, потребну за употребу, док је ово код опека од печене иловаче могло одмах да се постигне. Јер, док је опеци од печене пловлче, требало неколико недеља да се начини и стврдне — испече; дотле је каменој опеци, добивеној од креча и песка требало по некозико месеци да постане употребљива. Само због ове рђаве особине

морале су камене опеке бити занемарене. Но само један мали и незнатан преокрет у машинској индустрији, када се успело да се месецима дуго стврдњавиње камене опеке редицира на неколико часова, учинила је, да се постигне тврдоћа новом материјалу, равна тврдноћи најбољих опека од печене иловаче. Зашто је некад требало по неколико месеци да протече па да се и ова камена опека сгврдне, сад је постигнуто за неколико часова у нарочитим казанима (Напеказзеј). Чим је овај покушај остварен ништа више није стајало на путу фабриковању огромних количина ових опека.

У почетку овог покрета, картелисани немачки цигљари, не бирајући начине и средства ставише се у отворену борбу, против овог новог грађевинског материјала. Али сама израда. квалитет и јефтина цена победише, тако, да се сада у самој Немачкој троши годишње око 2,500.000.000 комада ових камених опека. Берлинска грађевинска полиција, какву ми још ни до данас хвала Богу немамо, не само да је допустила израду камене опеке, већ је шта више за све јавне и државне грађевине искључиво и тражи.

Прву употребу камена опека је нашла, у местима где није било иловаче, те је услед тога било скупље грађење обичне печене:о пеке; за тим тамо где је било песка у изобиљу; сад је пак свуда потисла обичну опеку. Па ево најзад, зашто је камена опека, нашла тако јаког одзива и интересовања за кратко време. Зар једноме који је посетио Берлин, или коју другу већу немачку варош, нису пале у очи грађевине, лепе боје и светле, изведене од ових камених опека, нарочито палате, јавне грађевине, зграде за ренту па чак и виле. Најзад треба видети у Самари у Русији, величанствено изведену Синагогу, Манастир православни, и Болницу, у непосредној пак нашој близини грађење целог краја нове Поште, где је до данас од ове опеке награђено преко 400 зграда за разну употребу. Каквих све лепих изгледа грађевинских нема, а нарочито када се још ове опеке разно обоје — што се врло лако извршује, — те се и целокупно дејство грађевинског изгледа повећава. Како се камене опеке — у пркос времену — не само не кваре; већ и даље задржавају свој правилан облик, оштре ивице и светлу боју, то је и спољне лепљење излишно, а овим су и знатни трошкови уштеђени. Све напред побројане особине кагених опека, допринеле су, да је она наишла на овакав при~