Srpski tehnički list

по Ола

Већина данашњих, а нарочито раније зиданих зграда и станова по самој конструкцији и распореду врло је неподесна па чаки опасна за увођење модерне кућње канализације с тога, што се до сада при изради пројеката и извршењу зграда није водило нарочитог рачуна о увођењу канализације у тим зградама и около њих.

У Београду је до сада извршено и пуштено у функцију око 600 кућњих канализација, и за ово релативно кратко време стекло се доста искуства и осетиле су се све мане и штете усљед оваквог пројектовања и извршивања самих зграда и станова.

Прегледајући и одобравајући поднете планове за каналисање приватних имањау Београду канализациони одсек на овим плановима приметио је следеће мане:

1) Зграде и простори, који треба да се каналишу, нису положени и груписани с обзиром на то, да увођење канализације буде што рационалније и да што јефтиније кошта.

Често пута проводећи канале кроз неке просторе или непосредно поред зидова и зграда наноси се овима знатна штета и уди се угледу и удобности појединих простора кроз које се канали проводе. А осим тога, често пута се ради везе само једног удаљеног простора, морају правити знатно дужи канали, чиме се опет поскупљава извршење и отежава одржавање саме каналске мреже.

С тога у будуће како пројектанти планова, тако и надлештва која те планове одобравају, као и сами сопственици зграда, треба да настојавају те да се зграде пројектују и извршују с нарочитим погледом на што рационалније и економније увођење канализације. 2) Велика једна незгода и опасност по каналску инсталацију стварана је до сада и тиме што су нужници пројектовани и извршивани у дворишту и под засебним кровом, а не под истим кровом са станом, коме нужник припада. Осим тога, ови нужници обично су прављени од релативно танких зидова, без дуплих прозора и масивних врата и без нарочитог улазног ходника. А то све скупа чини, да се вода, у нужницима у доводним цевима и резервоарима за испирање клозета мрзне, при томе цеви прскају, усљед чега се поред штете ни клозети не могу испирати ни правилно употребљавати.

Но, ако су ове и овакве незгоде постојале до сада, док се није помишљало на увођење модерне канализације по кућама, не

сме се тако радити у будуће. С тога треба да и сопственици, и пројектанти планова, и техничка надлештва, што планове за зграде одобравају, — да у будуће бар о томе воде више рачуна и да се у опште при подизању ма какве зграде има у виду и увођење канализације. С обзиром на поменуте незгоде око канализације, као ис обзиром на саму удобност станова, нужнике треба пројектовати и израђивати под истим кровом, са станом коме припада, са улазним ходником, и са зидовима толико јаким да у њима сифони у клозетима, водоводне цеви и резервоари за испирање буду довољно осигурани од мраза.

Ове зиме у Београду се десило више случајева, где су у приватним кућњим канализацијама усљед мраза попуцале водоводне цеви и ако се температура није спуштала испод 15" С. То, поред горњих узрока долази и усљед тога, што се помоћу нарочитих славина водоводне цеви и резервоари нису при наступању јаких мразева празниле; а можда се и врата и прозори на нужницима добро не затварају.

Пошто је код нас у опште континентална клима, и зиме често пута са врло јаким мразевима, то треба дакле како нужнике, тако и перионице и друге просторе, који се каналишу, правити са довољно дебелим зидовима и учинити све предохране противу мржњења у каналским инсталацијама.

3) Најзад, овде напомињемо, да би требало при пројектовању и извршивању зграда и станова увек предвићати шсто онолики број засебних нужника колико на дотичном имању има станова.

Поред удобности и других обзира, ово је врло важно и због одговорности при употреби и одржавању појединих делова каналске мреже уопште, а клозета,ли нужника напосе. |

Сви ови недостатци на досадашњим зградама већ су примећени при канализацији града Београда. С тога ће се позвани извесно побринути, да се бар у нови „грађевински закон за град Београд“ унесу потребни законски прописи, који овакве недостатке неће више дозвољавати. ;

Али, како ће вероватно ускоро почети и каналисање вароши по унутрашњости, то је био циљ ових редака, да се у опште свима пројектантима планова за зграде као и надлештвима, који те планове одобравају, бла-