Srpski tehnički list

БРОЈ 12. У Београду Недеља 25 Марта 1912. г. ГОД. ХХП

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

САДРЖАЈ : Пера Велимировић од Ј и М. стр. 81. Технички радови у окр, ужичком у 1910 г. од Т. стр. 83. Водовод града Лијевно (свршетак) од Ал. Ж. Јотића стр. 84. Извештај о техничким грађевинским радовима у окр. Топличком за 1910—11 год. од Л. стр. 87. Вести: Исправка. Сопственицима имања у Београду. Списак одобрених планова за канализацију стр. 88.

1 ЛЕРА ВЕЛИМИРОВИЋ

П. ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВНОГ САВЕТА, ПРЕДСЕДНИК МИНИСТАРСКОГ САВЕТА, МИНИСТАР ГРА-

ЉЕВИНА И Т. д. Рођен 16. ЈАНУАРА 1848. у Сиколу, пРЕМИНУО 98. ДЕЦЕМБРА 1911. г. У БЕОГРАДУ.

Један између првих техничара, који су у обновљену Србију преносили културне тековине запада на техничком пољу, оставио је пре неколико недеља овај ништавни свет, пун очајне борбе за насушни хлеб, и преселио се у вечност, „где нема ни бола, ни жалости ни уздаха;“ умро је Пера Велимировић п. председник Државног Савета.

Српски народ изгубио је једног доброг човека, кога сви одреда жале; изгубио је једног политичара редке врсте за ово време нашег политичког живота; изгубио је плодног раденика на уређењу техничке струке у Србији.

Пријатељи и другови покојникови ожалили су га као пријатеља и друга, политичари ожалили су га као политичара, а ми техничари жалимо што изгубисмо најплоднијег мајстора на уређењу наше техничке струке.