Srpski tehnički list

у |

Саопштавајући ово писмо свима Србима архитектима, Удружење их моли, да узму што јаче учешћа на овој изложби и ако је време кратко.

Чим Удружење добије Правилник, који ће вредети за ову изложбу, саопштиће исти овим путем,

Нарочитим писмима Удружење је о овоме позиву известило још и ова друштва:

1. Хрватско Друштво Инжењера и Архитекта у Загребу.

2.Друштво Инжењера у Љубљани;

3. друштво Инжењера и Архитекта у Краљевини Далмацији — Спљету.

4, Бугарско Инжењерско и Архитектонско Друштво у Софији.

Новија нокуства С дрвеном калдрмом | 4МОрНКАНСКИМ варошима,

По многим американским варошима калдрмисане су врло многе улице дрвеном калдрмом и она се врло добро показала чаки онде где су врло незгодне саобраћајне прилике. Нарочито велике вароши као што су Чикаго, Минеаполис и Ст. Луји, употребиле су дрво од четинара и стекле су добра искуства и задовољавајуће резултате. С тога ће бити од интереса, да по исцрпним описима у американским часописима „Ерпееппр Мелз“ „Јпрпееппо Кесога“ саопштио какве су врсте извршења ушле у примену.

У Минеаполису су за последњих шест година по многим улицама извршене дрвене калдрме од трупаца разних четинара: боровине, аришевине, брезовине и тамарике и чама (јеловине). Трупци имају ове димензије: 1525 ст дужине, 10 ст ширине и 10 ст висине. Трупци су натапани, импрегнисани, креозотовим уљем у размери 260 килограма на кубни метар. По „техничким условима специфична тежина овог креозовог уља не сме бити мања од 1,09 на 20" С. Уље се под јаким притиском утерује у дрво.

Све, улице, поплочане дрветом, широке су 15 метара и све су у равном крају вароши. Ни једна улица нема већи нагиб 1: 100.

Подлога калдрми израђена је од бетона, 13 ст дебљине. Бетон је од портланд цемента. На један део портланда долази три дела песка и седам делова шљунка или туцаника. Према месним приликама попречни је нагиб калдрме 1:35 до 1:45. При томе је нарочита пажња

обраћена нато, да свуда вода брзо може отицати. Непосредну подлогу испод дрвених трупаца чини слој песка од 2,5 ст који се при извршењу _ нанесене на (бетонску подлогу тек пошто се бетон добро счврснуо. Површина пешчаног слоја увек се брижљиво изравна тако да је дебљина слоја свуда подједнака.

Трупци су положени у редове косо према оси улице. Косина је та махом 67% а понегде и 459. Трупци се полажу у умереном размаку. Пошто се калдрма набије онда се доњи део спојница испуни песком а горњи смолом. Дуж ивичног камења остављена је фуга за дилатацију и то 2,5 ст широка; и ова је фуга слично попуњена као и остале. У свима случајевима ова се фуга за дилатацију оивичи трупцима тако положеним да им је најдужа страна паралелна ивичном камењу. За набијање у свима случајевима служе парни ваљци. (Само они делови калдрме који су у близини силаза за канализацију и сличних построја, преко којих не може прелазити парни ваљак, набијени су ручним тешким маљем.

Маса, употребљена за заливање фуге за дилатацију и осталих спојница, загреје се на 150" С и што врелија разастре по површини калдрме, па се помоћу метле од гвоздених жица утерује у спојнице, док се ове не испуне. Непосредно пошто се разастре битуминозна маса поспе се сва површина чистим оштрим песком па се онда калдрма предаје са обраћају.

Овако израђена дрвена калдрма и после пет година трајања и употребе налази се још у сразмернс врло добром стању и на њој се примећују само незнатне повреде. Најбоље су се одржале калдрме израђене од американског бора. Калдрме од Норвешког бора показују нешто јаче абање, и држе се исто онако као и бреза, тамарак и аришевина. Док се американско дрво за ових пет година поабало за 3 шт друге су се врсте дрвета поабале за исто време око 4,5 шт. Вредно је напоменути, да се дрвене калдрме од како су предате саобраћају из дана у дан чисте и за време летњих дана по шест пута поливају водом за 24 сата. Известилац мисли да ово често поливање на жези не доприноси трајашности калдрме.

У години 1911 и у Чикагу су многе улице поплочане калдрмом од меког дрвета. Услови израде ове нове калдрме у многим се битним тачкама разликују од оних услова који су досад за тај посао вредили у Америци. По новим условима допушта се употреба само оних трупаца који су израђени