Srpski tehnički list

— 106 —

године биће осам, прошле је била петнајест,

То мењање иде у недоглед, регулациони су планови ишарани и престављају сада једну разнобојну паучину, на којој се могу наћи боје свих народа на свету.

Време је да се једном том хоотичном стању стане на пут; време је да и ми почнемо радити по неком плану, по неком систему напред смишљеном и напред проученом, време је, да почнемо живети са погледима на будућност а не с дана на дан.

· Ми се љутимо што странци о нама имају рђаво мишљење; љутимо се што нам кажу да смо прљави, да смо зачамели; и, доказујемо им да ми имамо друкчију душу, боље погледе, да смо племенитији, но што они виде. Заборављамо да се наш дух, наш рад, наши осећаји и наша душа огледају у нашим делима, нашим радовима.

По ономе што се види, по томе се цени; изгледи дебла наших, то су мере, којима нас странци мере и цене. Ми имамо дивну пословицу: Погледај му одећу и обућу па га нусти у кућу. Ми је имамо, али смо је заборавили, не управљамо се по њој.

Нас инжењера већ има прилично, према ономе, колико нас је и каквих било пре не много времена. Има нас на највишим ступњима земаљске управе, има посланика—и људи који кроје законе и гласају их; али, још ни један никад не осврну се на своју струку, како је са законима његове струке. Ласкамо себи да смо најинтелегентнија класа у земљи, а за себе и своју струку никад ништа пе учинисмо. Наше колеге који су постали министри грађевина, који једнако њиме управљају, мање су учинили за инжењерску струку него неколико војника који су били Министри Грађевина.

Све се струке старају за свој млађи стручни кадар, а још се не нађе ни један министар грађевина инжењер, да потражи макар једну гравевинску школу, иако се то на скупштинама наших инжењера једнако тражи и богоради. По бироима штеди се на послужитељима, а не штеди се на инжењерима који раде цпртачке и преписачке послове.

Време је, да наше колеге, као министри и као народни посланици, дигну свој глас, да с: са овим жалосним стањем једанпуг прекине; време је, да се једном донесу грађевински закони за целу земљу, како за градове тако и за села, како за најтеже техничке радове тако и за најлакше; и, с њима упоредо, законе о образовању млађег техничког подмладка. Не треба заборавити да су технички ра-

_дови огледало културе и културног напредка

једне земље; или да се изразим речима једног нашег ветерана (г. М. Андоновића): куда се проносе шарена инжењерска значка, протиче култура.

А техничких радова па и радника нема, док нема грађевинских закона, који их штите и хране.

Извештај 0 техничким и грађевинским радовима | округу Топличком за 1910 1191! тодину.

== свшиетак =

Предузимач је био Недељко Јовановић, коме је и зарада за исти исплаћена, у суми од 5958,10 динара из држав, буџета.

3. Извршено је осигурање десног стуба и узводне обале дрв. моста преко р. Топлице, на путу Белољин—Товрљане. — Речна матица подлокавала је и кварила овај тумбас при свакој мало већој води. те је навоз пропадао и саобраћеј прекидан, услед чега је се ово осигурање морало извршити. Пројект и вођење надзора извршио је г. Лаз. С. Живковић, в. инжињер.

Овај је посао извршен у овој години и зарада исплаћена предузимачу Цветку Стојановићу из Смрдана, у суми од 2256,53 динара из ок. приреза.

4. Ивршена је оправка пропуста преко Берињског потока, — измењена је стара дрвена грађа.

— План је извршен о трошку окр. приреза, и зарада исплаћена предузимачу Стојану Јосифовићу у суми од 307,50 дин.

5. Извршено је намештање 80 камених колобрана, на путу Прокупље — Куршумлија. — Предрачун је саставио и надзор водио г. Н. Ристић инж. а предузимач Аранђел Миленковић, коме је и зарада исплаћена у суми од 559,26 динара.

6. Извршено је довршење ограде на пропусту у Пуковцу и предузимачу Миленку Ђорђевићу исплаћено по окончаном рачуну 279,74 динара, из окр. приреза.

7. Извршена је оправка моста преко реке Планске, на путу Прокупље — Куршумлија. — Плен и предрачун израдио је и надзор водио г. Лаз. С, Живковић, виши инжињер. — Посао је извршен, колаудован и примљен у ољој години, и зарада исплаћена предузимачу Аранђелу Миленковићу у суми од 798,50 дин. из државног буџета,

8. Извршено је у овој години и колаудовано, осигурање десне узводне обале на мосту преко Пусте реке, на путу Ниш — Лесковац, — услед