Srpski tehnički list

у — 11—

ла нема потребе да врши наплату по рачунима или бар нетако често; те је наплата упрошћена, много је мање неспоразума и олакшава знатно кирију за контере.

У Немачкој варошици Г аепзсћеј а електричко је друштво установило било пре две године такве аутоматске контере. С почетка имало је друштво борбу јер се у свима редовима грађанства јавио отпор и негодовање протнву ове новине. Неразумевање и много што-шта друго чинило је да су новину врло рђаво примили. Али је било довољно да прође само две године и сав је тај отпор савладан и потрошачи су задовољни.

Данас су ти комтери у употреби и обавезни за све инсталације почев од две до десет сијалица. За инсталацију преко десет сијалица употребљени су аутомати удешени за двогубу цену. За аутоматске контере не узима се кирија али се рачуна просечна цена 50 пара од киловата. А код контера с двсгубом таксом цена је спуштена на 25 сантима,

Постигнути резултати су врло добри. Шта више увођење ових контера учинило је, да грађанство увиди колике су велике користи од електричког осветлења, које сад у Немачкој и Француској не кошта скупље но осветлење петролеумом. Електрика је тамо сад доспела и у радничке станове а изгледа да истискује из употребе чак и осветлење са светлећим гасом. Ј.

Сзовенски лист „Тео, у свом 4. броју доноси ове интересантне белешке на српском језику:

Појачавање слабих електричних струја Проф. Пупин конструисао је справу, помоћу које је могуће у спроводнику појачати струју до које хоћемо мере. Слаба струја пролази кроз примарну цев Пупинове справе за појачавање; секундарни обод ове справе састоји се из бакарне кружне плоче, коју доводи у покрет електрика из другог извора. Услед дејства самоиндукције справе и услед узајамног дејства обе струје — примарне у цевчиции секундарне у спроводној кружној плочи, која се окреће — примарна се струја необично јако појача. Тачне податке о теорији и начину прављења справе подиео је Пупин заводу Атепсап Гиз ше ог Ејекшка! Епотпеег.

Печење хлеба помоћу електрицитета. У Америци (Ми ацкее) је подигнуто у једној пекарници неколико електричних пећи за печење хлеба. Прво су прошле године подигнуте електричне пећи за печење 80 хлебова од једном, а само једна на, 30 КУ за печење 360 хлебова одједном. Сада се подиже друга пећ од 30 КМ, која ће бити у дејству по 20 сати дневно и која ће употребити око 20.000 КМ месечно. При цени струје 0.15 дин. за 1 КЛ: од сата, коштаће печење једног хлеба око 0.6 дин Пошто се пшенични хлеб испече за време од 30 мин., испече се дневно око 14.000 хлебова. У пе

карници се тако исто употребљава електрична струја за довођење у покрет свих справа за гњетење теста.

Преношење зида. Како 6: се железничка пруга у Антверпену пренешен је зид дужине 72 м. на остојање од 25 м. Прво су мислили да зид разруше и од истог материјала подигну нови зид на осгојању од 25 м. Предузимач је у самом почетку посла приметио, да је зид толико стврднуо, да би употреба материјала од разрушеног зида била немогућа. Осим тога предузимач је потврдио да посао не би могао свршити у даном року. Зато је дошао на мисао да се зид пренесе с тога места. Посао су свршили 18 раденика за 14 радних дана. Зид је у основи подкопан, издигнут на више и без икакве несреће и пукотине пренеш н на одређено место. Преношење је извршило 28 раденика за 27 минута.

Справа за мерење потреса код машина. Такву је спрару конструисала фирма Зетепз Вгоз 4 Со. у Лондону. Овом је справом могуће тачно одредити потресе машина и истовремено одређивати дозвољење потрес машина, што је и за инжињаконстрктера меродавно. Принцип справа лежи у овоме: увеличавати и хватати огледалом и фотографском плочом живине таласе, који са јављају услед дрхтања машине,

Електрички сврдао за стене. „Техника ХХ. столећа“ саопштава да је фирма А. Вагнер у Берлину конструисала поменути сврдао. За покрет сврдла служи мали електромотор а послугу и премештање врши један човек; преносни кабал 50 м. дугачак је омотан на малом возу. У мекој стени издуби рупу пречника 40 мм. и дубину 1,5 м, за 1 минут, а довоља је сила од 1 НР; само по себи се разуме да у тврђој стени има мање дејство.

Спигак

Одобрених ппанова за каналисање имања у Београду.

Софија П. Зарић Београдска 9. Ана Поповић Скопљанска 10 Радован Барловац Добричина 18 Алекса Михајловић Балканска 23. Голуб С. Јањић Краља Милана 23 Драгољуб Јовановић Скадарска 36 Јаков Аврамовић Космајска 52

Милица Ивковић Краљице Наталије 90 (ветислав Терзић Цетињска 29

Катарина Б. Костић Космајска 23