Srpski tehnički list

— 202 —

љишта, која пате или имају користи од воде; оопственици земаља чијом се кривицом корито затрпава; сопественици постројења на води; општине, срезови и окрузи, кроз које водени токови пролазе и држава.

Члан 58:

Ради правилног извршења ових радова, а с обзиром на величину и важност појединих водених токова, као и с обзиром на повредне или непосредне користи, које појединци имају од ових радова, Министар Народне Привреде прописаће нарочитим правилником: 1. начин и време извршења тих радова;

2. ко је дужан чистити и одржафати поједине водене токове и на којој дужини; и

3. начин распореда иј прикупљања, трошкова за ове радове.

Члан 54.

Сваки прибрежник дужан је одржавати обале и корита водених токова у природном стању. Он не сме без претходног одобрења, среске полицијске власти сећи ни садити дрвеће и друго растиње поред обале, нити обалу рушити или подзиђавати, ни у опште радити оно, што би могло штетно утицати на ток воде.

Члан 55. Забрањено је при овим радовима просе-

цати окуке без нарочитог претходног одо-

брења окружног начелства.

Члан 56.

Сопетвеници постројења на води не смеју спречавати преливање воде преко одобрене бране и уставе.

да. време рада на одржавању и чишћењу корита водених токова, дужни су еопственици таквих постројења држати отворене све уставе и испусте без икакве накнаде, као и допустити еве: оно, што би ови послови. захтевали.

– _ Члан 57.

Ако непосредно заинтересовани не хтедну предузимати потребне и одобрене им мере за утврђивање обале ради спречавања даљег рушења, онда сопетвеници даљих суседних имања, којима такође прети опасност од таквог рушења обале, имају права, по претходној пријави окружном начелетву и добивеном одобрењу, предузети потребне радове о евом трошку, па сразмеран део. троше

кова накнадно, принудним путем, наплатити од оних заинтересованих, који добровољно нису хтели у овим радовима учествовати.

Начин распореда и наплате ових терета, наредиће Министар Народне Привреде својим решењем, у смислу чл. 34 овог закона.

Члан 58.

Ако се водоплавно земљиште простире десно и лево од неког воденог тока на атаре више општина, односно срезова и округа, или у опште, ако од ових радова око одржавања и чишћења појединих водених токова имају користи, не само непосредно прибрежне општине, сревови или окрузи, него и они око њих, онда ву, по сразмери користи које имају од тих радова, и они обавезни сносити сразмеран део трошкова за ове радове.

Члан 59.

Ако се за извесне водене токове покаже потреба да се поред радне снаге имају и новчана средства, онда ће Министар Народне Привреде на предлог начелства, одредити, колике ће суме за те радове у своје буџете уносити поједине општине, срезови и окрузи.

Члан 60.

Поред редовног и утврђеног чишћења, водених токова Министар Народне Привреде може наређивати вршење тих радова у свако доба, кад то услед поплаве или неких нарочитих узрока буде било потребно.

Ако ове радове не би извршили они, који су их дужни вршити, онда Министар Народне Привреде има права наредити извршење тих радова о трошку заинтересованих, па издатке принудним путем наплатити (чл. 32—85).

Члан 61.

На случај опасности од поплава, или какве веће штете, која се може спречити само брзом помоћи; ако би требало н. пр. отклонити загушивање леда, или одбранити какву грађевину, насип, изливање воде, било да се спасе становништво или стока, захтевану помоћ, на позив органа Министра Народне Привреде, или на позив месне полицијеке власти, дужне су дати не само оне општине, којима опасност прети, него и све оближње општине.

Ако. би општине које су у помоћ притекле, тражили накнаду за дати материјал, онда ће заинтересовани тражену накнаду