Srpski tehnički list

— 236 —

Жалба се може поднети само у року од 15 дана, од дана саошштеног или примљерешења, и она, се предаје власти, која је решењ' донела.

0 рачунању рокова и начину подношења жалби и овде вреде прописи закона о поступку судском у грађанским парницама.

Члан 191

Трошкови око ислеђења и прегледања, постројења сноси молилац, а по сразмери и онај, који при ислеђењу својим наводима, такве проузрокује. И власт ће при решавању главне ствари, решити, ко ће и у колико ове трошкове сносити или накнадити.

Трошкови око извиђања иступа против прописа овог закона еносиће кривац.

Члан 192.

У општинским судовима, окружним начелствима и у Дирекцији Вода Министарства Народне Привреде водиће се нарочита, књига о одобреним грађевинама на води.

Облик и начин за вођење ових књига прописае Министа Наодне Пиведе.

Члан 198.

Овај поступак важи кад год се подижу, бране у коритима водених токова па ма којој намени оне служиле.

Члан 194.

Ближе одредбе о овом поступку, као и поступак за давање одобрења ради извршења осталих радова, у колико то овим законом није предвиђено, прописаће Министар Народне Привреде нарочитим правилником.

ТУ ОДЕЈБАК 0 повластицама гарантијама т“ условтма за задуживања _ ради "извршења радова на води. Члан 195.

Кад се заинтересована лица, било приватна, било удружења, заду жеза извршење радова, за обрану од воде и за употребу воде за (пиће ипу пољопривреди, па Министар Народне Привреде таква задужења одобри повериоци ће имати ове повластице:

а) држава гарантје за исплату зајма;

—— 0 ——

ВЕСТИ

Стечај за инжињере, подинжињерс и цртаче. Округу подринском како за упражњена, буџетом свогодишњим предвиђена места, тако и за нова места, која ће се установити поводом намера · ваног грађења нових кракова овоокружних железница потребан је већи број стручних техничких органа: инжињера, подинжињера и цртача.

Компетенти нека се изволе пријавити окружном одбору овог округа најдаље до 31-вог овог месеца закључно и уз своје пријаве приложити или оригиналне или у простом препису или у извоцу документе о својој спреми и досадашњем службовању, а у исто време назначити висану платеи услове под којима мисле да служе у окружној самоуправној служби.

Округ, пак, од своје стране оним сталним ор-

танима, којима би се попунила буџетом предвиђена

места, даје рок служења до 1. октобра 1914. године са обостраним правом отказа, у међувремену, на 3 месеца унапред у свако доба или по обостраном споразуму, а оним осталим, привременим, који би се употребили на грађењу нових жељезничких кракова даје рок служења до довршења ових радова, а са обостраним правом отказа у свако доба на месец дана унапред.

Три нова стална моста преко Мораве. Господин Министар Грађевина изволео је решењем својим од 16. т. м. одобрити, да се према израђеним пројектима могу саградити доњи стројеви стубови — за три нова стална моста на Морави са плевнастичким фундирањем, помоћу лиманих кесона, и то:

1) мост код Ћуприје од 230 метара отвора по пројекту в. инжињера г, Павла Димића, и ревидисаном предрачуну у суми 562.252 дин. Лицитација је расписана за 23. август Т. Г.

2) мост код Варварина од 180 метара отвора по пројекту в. инжињера г. Милана Јовановића и ревидинисаном предрачуну у суми од 730.945 дин. Липитација је расписана за 24 август т. Гг.

3) мост код Глоговца од 240 метара отвора по пројекту подиаж. г. Миливоја Лазаревића и ревидисаном предрачуну у суми од 714.085 дин. Лицитација је расписана за 25. август т. г.

За израру ових мостова ангажовано је 500.000 динара из буџета за ову годину а остатак унеће се у буџет за 1913. годину и тако је грађење ових мостова осигурано.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер

Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд