Srpski tehnički list

— 235 —

Члан 184.

Молба за подизање постројења прве врсте подноси се надлежном ошштнском суду и у њој мора бти означено еве оно, што се по чл. 178. овог закона тражи сем прилога под а иб, а место тога молилац ће поднети само опис, како мисле подићи постројења.

Члан 185.

Ако се ивсаме молбе без икакве вдумње види, да је намеравано подзање постројења. противно ошштем нтересу, суд ће молбу одбити и решењем молиоца известити.

Ако пак намеравано постројење није протвно општем иинтересу, суд ће одредити рочиште и о томе ће, најмање месец дана, пре рочишта, огласом обавестити заинтересоване на начин прописан за остале општинске огласе. Осим тога, суд ће тај оглас достави-. ти посебице свима заинтересованима, које је молилац у молби именовао, или за које суд сам зна.

Оглас треба, да садржи:

Кратак опис постројења, место, где ће се, и дан, када ће се рочиште одредити и позив, да заинтересовани дођу на рочиште и изнесу своје примедбе, јер ће се у противном донети решење и без њиховог саслушања. Члан 186.

За рочиште суд одређује комисију, састављену од председника, два одборника, и три грађанина дотичне општине, а по потреби суд може одредити у комисију и једног инжињера.

Ова ће комисија на дан рочишта учинити увиђај на лицу места, саслушати заинтересоване и о целокупном раду саставити записник, који ће са својим мишљењем предати општинском суду.

Члан 187.

Кад суд добије мишљење комисије из претходног члана, он ће га изнети пред одбор ошштински, на основу чијег ће мишљења суд донети решење по чл. 183. овог закона ако је за то надлежан; у противном послаће цео предмет начелству окружном на решење.

Члан 188.

Кад решење било из чл. 188, било из претходног члана постане извршно чл. 190) надлежна власт издаће молиоцу одобрење, да може подићи постројење и исправу о том одобрењу увешће у књигу грађевина, на,

Одобрење мора садржати: 1.) име и презиме онога, коме се одоорење даје; 2.) за које се време даје одобрење; 8.) место, где се _постројење подиже;

4.) циљ, ради кога. се постројење подиже са назначењем капитала за. целокупно птредузеће;

5). са колико ће коњских снага радити постројење и која ће се количина воде за, то употребљавати ;

6.) опис постројења, бране, ваде и испуста са потребним цртежима и плановима; и

1). опис сталне мере и рок за довршење постројења.

Ако одобрење даје начелство окружно онда се оно има израдити у три примерка, од којих се један даје сопственику, други се шаље Дирекцији Вода, а трећи се чува у архиви начелства. А ако одобрење даје општински суд, онда се одобрење има, израдити у четири примерка, од којих се један даје сопственику, други и трећи шаље се начелству окружном и Дирекцији Вода, а четврти се чува у општинском зуду.

Кад молилац подигне одобрено му постројење, онда. је он дужан пре почетка рада. известити начелство, односно општински суд, да је постројење готово.

Начелство односно општински суд одредиће кбомисиј ју онако као и за рочиште (чл. 182 и 186) која има тачно прегледати дали су постројења подигнута, према, одобрењу, а за тим ће однпети извештај са својим мишљењем; да ли је постројење саграђено по одобреним плановима и датом одобрењу, и може ли се рад у, постројењу одобрити или не. |

Начелетво ће бити дужно у року од два месеца, а општинеки суд у року од двадесет дана, од дана примљене молбе овај преглед извршити и решити, да ли ће одобрење за рад издати или не.

| Члан 190.

На решење општинског суда и начелника среског, донета по овом закону, има места жалби окружном начелству на. решење окружног начелства Министру Народне Привреде, а на решење Министарског Савета, и Министру Народне Приврееде У ЕАаНОм Савету.