Srpski tehnički list

— 228 —

упливише. Сем тога нашло се да су све плоче поклапаче дуж новог корита УОштће под опасним напрезањем које долази отуд што су све положене зими и што је уготребљен за спој цементни малтер.

Сл. 1 и 2 показују какав је профил обложног зида. Поклопне плоче су на врху зида и тако укљештене да се могу деформисати само навише и зато се све и витопере навише и пуцају. Од октобра 1908 године 21 метар ових плоча потпуно су смрвљене услед иритиска (компресије).

(насић)

(глина)

(шљунаж)

(сл. 1 и 2)

Сем тога и ако је обложни зид рађен континуивно, он се на неколико места преломио али прелом се јавља само на оним деловима зида где дебљина није већа од 0:70 т.

Исто тако су типични и преломи озидане долме (дуж реке) код егајпа-а близу Лијежа, који су наступили услед термичке компресије. То је масиван непрекидан зид који има да заштити насеобину Чегајпо од поплаве. Зид је постављен између реке и општинског полоја.

Један део ове зиданс долме извршен је 1896 године и извршила га је општина својом снагом а други део 1898 године извршила је управа друмова и мостова.

Зид је фундиран на чврсто земљиште и дубоко, местимице и до 6 т дубине. Део ван земље доле је 5 ст шири а остало је дебело 80 ст. Озго су поклопне плоче 90 ст широке и 20 ст. дебеле Зид је израђен од тесаног кречњака (глатки полутесаници тоеЛошз зп! без) са реке Меџзе. Зид је с обе стране обложен тим тесаницама тако да они захватају готово целу дебљину зида а попуна је готово ништавна. Поклопаче, које је израдила оп-

штина, од гранита су а оне што је држава радила од кречњака са Мецве-е.

МУ Ј2

(сл, 3—9)

Зид је извршен са највећом пажњом и брижљивошћу. Нарочито су пазили да се зид тачно испуни полутесаницима како би био за воду непробојан. Ова брижљива израда и употреба цементног хидрауличног малтера учинили су да је зид потпун монолит.

Овај зид сад је већ у таквом стању да нам најинтензивније показује термичке ефекте: велика дужина, релативно мала дебљина (0:80 м), обе стране изложене температури, употреба кречњака, зид пун, материјал крт а подложан промени запремине услед температуре, који лако проноси топлоту, брижљиво извршење, јака спојна рађа (малтер) и крта; све изгледа као поручено да изазове најјачи термички ефекат. И доиста константовано је да је зид на много места оштећен и карактеристично испрепуцан, местимице је камење испало нли поотпадало. У сликама 4 до 9 показани су попречни пресеги зида какав је данас. Тим сликама не треба објашњења.

Сва ова посматрања, као и многа друга. јасно показују, да су за зидне монолите од цементног бетона или од тесаника кречњака термичке доформације озбиљна опасност на коју се није довољно обраћала пажња. С друге опет стране слаба спојна грађа (кречни малтер) врло се брзо распада нарочито онда кад није заштићена од воде.

И кад је тако, онда је природно да се запитамо: у овако незгодним приликама огкуда још да постоје грађевина од пре десетина векова.

(наетавиће се) Саопшио Ј.