Srpsko kolo

Год. II.

СРПСКО коло

Стр. 5.

Императорског Величанства ми смо обавезани осећајима неограничене захвалности. На веома опасним тачкама и положајима он се налази уз војнике и срце расте у бранилаца. Губитци су јапански веома велики, Китајци их рачунају на десет хаљада. Извештаје завршује и он као и Куропаткин свагда с овим речима: „06 изложеном всеподањејше доношу Вашему Императорскому Величеству". Прсд /У1\Ј1{деном. Вести, које стижу од Куропаткина и од Ојаме, казују сагласно да на бојном пољу пред Мукденом траје непрекидно затишје. И једна и друга војска лежи чврсто ушанчена, тако да ни један противник неће да предузме нападај с лица, јер би имао страшних губитака. Да се пак непријатељ на једнсж крилу обиђе, за то треба већа војска једног противника од другога, а то нема ни Куропаткин ни Ојама. У Манџурији влада тако страшна зима, какве ми у својим крајевима, осим можда једино у Лици, никада немамо. Балтијска морнарица која иде у помоћ на Далеки Исток превалила је досад једну трећину пута. Један дио налази се Суецком Каналу, други путује око Африке.

Рајино уздање. Ударало морЈе о мраморје, А мраморје нит' стење нит' јечи; Морје јако, а мраморје тврдо, Пак се сила срди и одсрди, Утиша се, па га мирно лиже. Тако ћеш се и ти расилити Пусто море, рајини злотворе; Сустаће ти б'јеси и потреси, Јер је раја ст'јена од камена, На камену крстово знамење, А на крсту сузе исплакане, Обасјане са божије стране; Сузе ће се крсту притопити, Притопити, пак се алемити Алем сија — пјева Србадија.

Ко све не управља нашим народом. По године дана има већ, како се народ из опћине Класнић у загребачкој жупанији, стао тужити у новинама „Нови Србобран" на разна зла дјела свога начелника Бијелића. Што ту свега није било, и о глобљењу, и о миту, и о сили његовој, што ју је чинио тежацима, о кулучењу тежачком, који су забадава морали обрађивати сву његову земљу и све му друге послове радити. Најзад је штампана осуда једна,

у којој се вели од кога је примао мито, од кога је узимао 50 од сто интереса (камата). И по године је требало, док су више власти притјерале тога човјека, да се захвали на начелничкој части. Кад тежак какав скриви, онда то брже иде. Па ко је био тај Бијелић? На велику жалост нашу то је био тежак. А кад се дочепао начелничке столице постао је тежацима највећи душманин. Горе их је прогонио, него какав туђинац господин, који тежака никад ни видио није. Има много и много случајева, да тежаци, кад постану какви чиновници без школе (начелници, благајници, биљежници, финанци, тамничари, жандари и т. д.) већма се понесу од тежака, него они који су највише школе учили, и горе поступају са тежацима него други, који нису тежачка дјеца. Мало има таквих честитих људи, који су баш зато још бољи према тежацима, што су и сами на себи осјетили, како је тешко сиромашним тежацима, како их скоро сваки зна само огулити, нагрдити и затворити, а мало ко бити с њима ко с људима, без којих ни цареви не би имали хљеба (круха) да једу, поред свега свог богаства. Тако ето и тај Бијелић. Њему је била већа дика, да се као трска превија и улагује око веће господе, него да га народ, коме је управљао, поштује и воли. Томе злу доста су криви тежаци, који увијек пред својом дјецом ниште тежачки крух, и који говоре, да је и наЈмањи чиновничић бољи од тежака. Њима је и онај чиновничић, који као сламка на води дрхће пред сваким старијим, бољи од тежака, који је свој слободан човјек, кога не може нико са његова земљишта отјерати, и који може поносито рећи: Један дио свијета је мој и нпчији више, па макар ми било и тешко на њему. Кад дјеца слушају од својих родитеља, како је тежак нико и ништа, како је сваки чиновничић са оно јадне плаћице према тежаку као небо према земљи, онда ће се богме и понијети, кад се дочепа ма каквог господства, па ће онда и он још горе ништити тежаке. Зашто не би, кад тежаци сами себе ниште. Ви нисте, браћо, нико и ништа. Ви би могли бити без свега, што ви од других примате, и ако би вам онда живот био тежи и неугоднији, али без вас не може свијет ни дана живјети. Ето, куд зађосмо од начелника Бијелића. Да је он сам такав, не би тако далеко отишли, али их много има. Нови начелник у Класнићу нека буде прави и праведни чиновник народни. Народно добро

■, Ч1И——в—И1111ИИ ■■■!—вдид—в——ивм^^—и| лишммш« гнчиммпин шаштшашшшшшт Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.