Srpsko kolo

Стр. 6.

СРПСКО коло

Год. II.

и љубав нека му буде преча од свега, па неће морати доживјети срамоту као Бијелић, да мора остати без господства. Нек увијек мисли, да је начелништво због народа, а не народ због начелништва. А тежаци нека себе сами не ниште, па их неће ни други ништити. Кад то буде, неће моћи бити начелника као Бијелић, па макар ко то хтио. А.

Песма у веселом друштву. Тамо негде — одмах ћу вам каз'ти Где је магла кладу извалила, А кумрија 1 лава окотила, Лав ти скочи, па кладу прескочи. Од тога је клада процветала, Пак је цела земља мирисала. Свадиле се бабе и девојке, Цуре веле, да мирише смиље, Бабе веле није, већ босиље. Мало баба, много девојака, Помажу им и депа нејака, Пак су бабе у тикву стерале. Ал у тикви ракијице било, Бабама се лице руменило, Баш ка нама при овом бокалу, Пијућ вино, залевајућ шалу. Спјевао: | Змај Јован Јовановиђ. За „Српско Коло". Овдје ћемо читаоцима „Српског Кола" изнијети даље имена оне народне господе, која се заузимље за овај народни лист. Тако је пречасни господин Панто С. Бикицки парох у Великим Бастајима послао управи „Српеког Кола" К 14'40, као годишњу претплату за 6 претплатника. Парох у Клиси преч. госп. Ђуро Т. Марковић славио је недавно десетогодишњицу своје свештеничке службе, па његови пријатељи и поштоваоци, који су ту славу његову прославили сјетише се и „Српског Кола", те скугшше између себе онијех К 14'40. Госп. Светозар Прибићевић главни уредник „Новог Србобрана" бавио се својим послом у Сремским Карловцима, те је том приликом скупио за „Српско Коло" К 16 80, као годишњу претплату за 7 претплатника. Од тога даде високопречасни г. Иларион Зеремски архимандрит и професор богословије за два претплатника К 4'80, преч. г. Јован Живковић професор богословије за три претплатника К 7'20 и г. Ђ. К. за два претплатника К 4'80. Честити и вриједни свештеник у Блињи г. Павле Драгић послао је управи „Српског Кола" К 30, као претпл&ту до краја ове године за 25 претплатника. Угледни грађанин и трговац биоградски и родољуб српски г. Љубомир Крсмановић, бавећи се недавно овдје у Загребу, дао је између осталијех прилога и „Српском Колу" К 40, као гбдишњи свој прилог за 10 претплатника сиромашних Срба ра1 Кумрија је једна пасмина грлице.

тара. Ми смо говорили већ у овом листу, како и сами Срби ратари треба да се заузимљу за овај свој лист. Сада можемо јавити, да се наШао и Србин ратар, којМ се почео заузимати за „Српско Коло". То је Гаде Јакшић из Вучинић села код Камералних Моравица. Он се не само сам претплатио на „Српско Коло", него је наговорио још тројицу својих пријатеља, те се и они претплатише. У свему послао је овај вриједни Србин ратар у име претплате К 19. Срби ратари, угледајте се на Раду Јакшића, па и ви порадите овако за свој лист. Даље је г. Светозар П. Косановић у Грачацу у Лици скупио 14 претплатника и послао као погодишњу претплату К 16'80. Пречасни госп. Влада Обрадовић парох у Адашевцима, који већ плаћа два примјерка „Српског Кола", послао је претплату до краја ове године за нових 12 претплатннка. Исто је тако преч. г. Стојан Зајелац парох у Великој Ператовици поред своја 24 стара претплатника скупио још три нова, а преч. г. Алекса Зах. Поповић парох у Доберлину још једног прелплатника. Госп. Сава Роксандић српски народни учитељ у Костајници скупио је 4 претплатника и послао К 4'80 као претплату за по године, обећавајући, да ће их још скупити, док се народу прослади читање „Српског Кола". Г. Милован Тинтор благајнички приправник у Жировцу скупио је приликом. једног крштења за 3 претплатника К 10. Г. Душан С. Зорић из Високог у Босни скупио је 8 претплатника и послао К 4'80 као претплату до краја године. Свој овој народној господи управа „Српског Кола" најљепше захвал.ује на њихову труду и заузимању, па моли и овај пут и остале, да се у свима згодама сјећају народног листа „Српског Кола", да га препоручују Србима ратарима и скупљају му претплатнике. Према својој јефтиноћи требало би „Српско Коло", да има каквијех 10.000 претплатника, јер и сиромашан Србин ратар може годишње дати за овај лист К 2'40 и радо ће их дати, када га ко упути на то. „Српско. Коло" очекује према томе одзива од свијех свјесних Срба без разлике сталежа и занимања.

Мудре рени. Прибрао: Ј. В. Д., ратар. Окреће се коло емрти На сваког ће доћи ред, То је закон неминовни Закон хладан као лед. Кад шта радиш, друге мисли Нек те онда ману, Тамо пази, на то мисли Не гледај на страну. Јаворањ (Хрватска).

Шта се зЕЈива у нас и у свијету, Прогиз помађариваиа шнола. у прошлом* броју јавили смо, како је мађарски минисгар наставе у Будимпешти саставио закон, да уништи њ.име српске на-.