Srpsko kolo

Г©д. IV.

СРПСКО КОЛО

Стр, 5.

Основа има намјеру, да појача слогу и мир међу сусједима земљишта. Гледало се у закону да се ствари оваке рјешавају што брже, јевтиније и простије. Усамљеним земљишним честицама диже се овијем законом њихова привредна вриједност, а то је главно. Толико за сад о овој новој законској основи, а биће прилике, да у овом нашем листу поједине законске одредбе поближе растумачимо, да се наш народ одмах и упути у сам овај закон.

Избори за епархиЈске скупштине. Народе, као год што сав народ једне парохије управља црквеном опћином, тако сав народ једне епархије (владичанства) управља епархијом. Свака парохија бира на сваких 500 душа једног изборника, који онда иду одређеног дана у мјесто гдје је прото и бирају људе, који ће их заступати у епархијској скупштини. Епархијска скупштина бира конзисторију и административни одбор и ове двије власти онда управљају читавим владичанством. Изаберемо ли добре епархијске скупштинаре ићи ће и у нашој цркви боље. Особито је важно то зато, што конзисторија и административни одбор врше надзор над нашим свећеницима. Сада су те власти у рукама владиних људи. Ти људи не мирише оних свећеника, који су уз народ, те им често много шкоде. Треба се само сјетити шта су препатили народни свећеници Остојић, Медаковић, Обрадовић и остали, на правди Бога истинога. Ми се често тужимо, како мало наше господе држи с народом. То је зато што има мало јунака, који се не боје свакојаког прогањања, јер опасно је то држати с народом. Тако и многи свећеници, који би иначе радо држали с народом, не смију јер су плашљиви, боје се да ће их прогонити епархијске власти. Изаберимо дакле такове власти, које неће прогонити свећенике зато, што држе с народом. 31. јануара по новом календару биће избори заступника епархијских у горњокарловачкој дијецези. Пазите, сви дођите, које црквена скупштина одреди за изборнике, и изаберите за заступнике само онакве људе, који држе с народом. Онда ће бити више свећеника, који ће држати с народом, па ће и вама бити лакше. Наскоро ће бити исто тако избори епархијских заступника и у пакрачкој дијецези и архидијецези (сремска) карловачкој. Што рекосмо за горњо-карловачку, вриједи и за ове двије дијецезе.

Народне пословице. — Варка пред Марка. Сјела четир калуђера да ручају; кад се донесе пред њих у једној чинији с чорбом риба расјечена на троје, онда игуман узме главу говорећи: „Глава пред главу"; други узме сриједу говорећи: „Ребра сјеверова и град царја великога"; а трећи, коме је ваљда било име Марко, узме варку говорећи: „Варка пред Марка"; четврти пак видећи да они сву рибу узеше, узме чинију с чорбом врућом, па по њима свој тројици говорећи: „Излија сја на вас благодат Божија"! — Ватра и слама не могу у близу стајати. — Ватра се сламом не гаси. — Веже лико на узицу, или веже лико за опуту (једва живи којекако). — Велика господа (само) и пси врата за собом не затварају. (Кад ко остави врата отворена). — Весели се ка! и мати мртву сину. — Већа глава више главобоље. — Већ ако се превари, па рекне истину. Виђела се свиња у чем није била. — Високо полијеће, ал' ниско пада. — Вјера да се држи, а закон да се брани. — Вјетар кад хоће да престане онда највећма душе. — Вода свашто опере до погана језика. — Вода свашто опере до црна образа. — Воде и злобе никад неће нестати. — Водокрште зими око прште. (Кад прође Богојављење, прошла је и зима. У Хрватској се мјесто Богојављење чује и вод жрште). Волиј сам брата за крвника но туђина за господара (имати). Волим да ми завиде, него да ме жале. — Волим данас печену шеву него сутра кокош. — Врана врани очију не вади. Врана о буњишту, а соко о месу (живе) па обоје на Ђурђев-дан излете. — Време гради низ Котаре куле, време гради, време разграђује. Вруће се шожђе кује. — Вук длаку мијења, али ћуди никада. — Вук на вука ни у гори неће. Вук не вије што је меса гладан, него вије да дружину свије. — Вуче се реп за њим. (Товори се за њим којешта ружно).

Разговор о сеоским опђинама. Каквих све има опЋинских чиновника? Ви знате да је по закону начелник једне опћине одговоран за своја дјела у првом реду опћинском заступству, а заступство је одговорно народу у опћини. Опћински су чиновници одговорни начелнику и заступству.

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и чИтају овај лист.