Srpsko kolo

Стр 6.

СРПСКО

коло

Год. VIII.

није добио листа, па ако се то још једаред деси, може да се наљути и остави наш лист за увек, и ако ми нисмо ништа криви, и ако би му ми послали дотични број, кад би знали, да га није добио. Да то не буде, ми овде упућујемо своје претплатнике, да се за рекламацију не плаћа никаква поштарина, већ треба само сести и написати на комадић папира чиста, велик као обична дописница поштанска, да дотични број није дошао, и замолити да се пошаље. На ту рекламацију не треба никакве марке. Овако та рекламација мора изгледати: На предњој страни треба написати:

Рекламација новина.

Уредништву „СРПСКОГ КОЛА"

Загреб Николићева улица број 6.

На другој страни треба написати овако:

Број 19. (изгубљени број)

„Српског Кола"

нисам примио, па молим,

да ми се одмах

пошаље.

Милош Пешкир

Блињски Кут.

А можеш узети и коверт (само те то стане 2 филира, јер толико стоји коверт), па на њему напишеш као на предњој страни горе, а унутра туриш комадић папира, на ком си написао ко горе на другој страни. Али не смеш коверт залепити. Мора остати отворен. Мислимо да ће сада сваки наш претплатник сасвим јасно разумети, како ће затражити онај број „Српског Кола", који није примио, а да га то ништа не кошта.

Шта се збива у нас и у свијету, САННЦИЈА ИЗБОРНЕ РЕФОРМЕ. Нраљ је у Будимпешти потврдио закон о проширењу изборног права. Тиме је једна велика народна тековина

извојевана поред свију сметња, које су јој на пут стављали душмани народни. Српска сам. странка може се поносити пред народом, што је овим законом проширила права народна. Сад Ће тек моЋи да и лакше приступи проширењу других народних права. Зато Ћемо морати још чвршће стиснути своје редове. Живила изборна реформа! За „Српско Ноло" Послали су нам за „Српско Коло" : Госпођица Мара Цвијановић из Загреба 5 К 60 ф; Марко Ћолић из Пожеге 7 К 44 ф; I. Беловарско трговачко друштво у Беловару 9 К; Милан Ђурђевић из Прхова 4 К 28 ф; др. Миленко Марковић, народни заступник из Пакраца 20 К; Божидар Ћорић из Ремовца 4 К 80 ф; Никола Тепшић, учитељ изБлатуше 21 К 36 ф; Јово Лончар из Ријеке 13 К 2 ф; П-П. Метикош из Негославаца 9 К 60; Урош Шуваковић из Јарка 3 К 50 ф. Одгода сабора. Земаљски сабор у Загребу одгођен је на неодређено време, пошто је примио закон о проширењу изборног права. Закон је подбан Чаврак однио у Будимпешту на санкцију краљевску. Јер је краљ прошао кроз Будимпешту на свом путу у Босну. У Будимпешту је прошлог петка стигао и бан по истом послу. Цар и краљ Фрањо Јосип I. у Босни. У недјељу 29. маја ујутру кренуо се краљ Фрањо Јосип I. из Будимпеште жељезницом према Босни. С њим путују царски и краљевски министри, који су највећа господа у држави иза цара и краља. Краљ ће се довести до Брода, а одатле ће према Сарајеву. Босна и Херцеговина су сад припале сасвим нашој држави па Његово Величанство краљ иде у походе својим најмлађим земљама. Сарајево је све искићено српским и хрватским заставама, силан се народ слегао у Сарајево да види краља. Имаде свијета и из других земаља. У Сарајеву већ нема доста кућа за становање, толико се народа згрнуло. Краља ће срдачно дочекати и поздравити и Срби и Католици и Муслимани. Краља ће у Босни тим радосније дочекати, што је и Босна добила свој сабор, који је, и ако није богзна какав, бољи него никакав. Црна Гора — краљевина! Црна Гора је слободна српска кнежевина. Она хоће сад да буде краљевина, а њезин кнез краљ. Зато се црногорска влада обратила другим великим државама и рекла им, да ће се прогласити краљевином, и велике државе су пристале на то. Тако ће наскоро бити од кнежевине Црне Горекраљевина Црна Гора. То је част бити краљевина, али никаква корист.