Srpsko kolo

Стр. 2.

СРПСКО

коло

Год. VIД.

дан састати се у седиштима протопрезвитерата и изабрати епархијске скупштинаре. Зато сви наши пријатељи нека пазе највише код избора изборника у црквеним скупштинама, да буду изабрани наши пријатељи. Ко ту победи, тај ће, разуме се, победити и код избора скупштинара. Уздамо се у своје пријатеље, да ће се добро држати код избора. Осим тога концем онога месеца истиче мандат многим жупанијским скупштинарима у Срему: 4 у котару вуковарском; 4 у котару винковачком; 3 у кот. жуиањскол; 3 у кот. шидском; 2 у кот. илочком; 3 у кот. иришком; 3 у кот. староиааовачком; 2 у кот. митровачком; 3 у кот. земунском; 4 у кот. румском; по 1 у Петроварадину и Карловцима. Код ових избора има право гласа сваки онај ко и код избора за земаљски сабор, а бира се по управним котарима. Своје пријатеље упозоравамо и на ове изборе. Нека пазе на дан у који ће котарске области одредити изборе. Често учине оне то два три дана пред изборе, само да се народне странке не могу људски спремити. Ми смо досад врло грешили што нисмо пазили на изборе у жуп. скупштине. Бринули смо се само за велико, за изборе саборске, а нисмо марили за опћинске и жупанијске изборе, градили смо одозго, место одоздо. Ма да код нас жупанијске скупштине немају ни близу онолико права као у Угарској или као окружне скупштине у Србији, ипак могу да учине притисак г/рема горе, кад устреба. Онај ко има мало права, да дође до већег, мора и то мало права употребљавати до краја, управо га исцрпсти сасвим. Пријатељи ; припазите на изборе за жуп. скупштине, бирајте присташе коалиције, људе слободне и свесне и људе који ће хтети отићи на седнице скупштинске.

0 избору опђинског одбора. Избор одборника. Излагање изборних лисшина Кад опћ. поглаварство састави изборне листине, мора их потписати опћ. начелник и биљежник и ударити мур на њих. Другачије не вриједе. Затим мора опћ. погл. на обични начин прогласити да ће листине од тога до тога дана бити изложене. Сад тако састављене и потписане листине морају се јавно на опћини и другим мјестима изложити, да може свако ко има право гласа видјети, јели унесен у листину, и да није унесен у њу неко ко нема право гласа. Листине морају бити изложене барем иуних 8 дана. Дакле, листине морају бити јавно ивложене и против закона је ако нису, ако их опћ. чиновник држи можда код себе.

Приговори листинама. Кроз оних 8 дана што листине висе изложене, и то за вријеме уредовних сати, има право сваки опћинар ставити против њих приговор. Сваки опћинар може приговорити и због себе и због других. Може тражити да он буде унесен у листину или да други буду унесени или избачени из ње. Може се приговорити и томе, ако је неко уписан као велики порезник, а није то, или ако је неко уписан као мали порезник, а треба да буде уписан као велики; ако је неко уписан као опћинар припадник, а није него становник, или посједник или је несталан опћинар, и обратно. Може се приговорити и зато, што је некоме забиљежен криви број или криво име или криво мјесто. Приговори се могу у року наведених већ 8 дана предати писмено код опћ. поглаварства, или усмено у записник. На приговор не иде биљег. Опћ. поглаварство дужно је само набавити потребне свједоџбе и доказала о том је ли истина оно што је приговорено, ако приговарач нема при руци доказа за оно што тврди. Но могао би начелник или управитељ бити силовит, па не хтјети примити приговора. Ако би се то десило, онда треба отићи са два свједока пред њега, па нека пред њима то учини, па поднијети пријаву кот. области, или послати приговор препоручено поштом на кот. област. А кад се сврше избори, може се ово у утоку навести као разлог, да се сав избор укине и одреди нови. Ако се у року оних 8 дана не приговори, онда листине постају правомоћне и не користи више правити утоке на жупанију или владу. Треба се, дакле, за времена постарати. Рјешавање приговора. Приговоре рјешава опћ. поглаварство. 0 свом ријешењу мора писмено обавијестити и онога ко је приговорио и онога против или за кога је приговорено. Против ријешења може се у року 8 дана код опћ. поглаварства предати уток, писмено или усмено на жупанијску област. Кад стигне ријешење жуп. области, може се и против њега у року 8 дана начинити уток на земаљску владу. Овај уток може се предати писмено или усмено или код опћ. поглаварства или код жуп. области. Оних 8 дана за уток рачуна се почевши првим даном који долази иза дана, кад је примљено ријешење. Онај дан, кад је примљено ријешење, дакле, не рачуна се. Уток се мора предати ондје, гдје смо навели. Уток на жуп. област против опћ. поглаварства мора се предати код опћ. поглаварства, осим ако га оно не би хтјело примити. Тада се може цредати директно код жуп. области.