Starmladi

Стр. 64.

— СТАРМЛАДИ. —

Бр. 9.

Неко безобразно паорско момче се пашалило и подвикнуло: »Хе, гаџо, водиш шару!« Пошто су сви пљунули један другом у лице, усвојена је резолуција: »Измећарење и даље«. Збор се разишао у најбољем реду, са свим уређен, уз родољубиве српске песме: »Неј 1§а21 ђе1;уаг, пет кеги1 аг кегге тЈп§уаг!« (Права бећарина не пада одмах шака) и радикалске корачнице: »Ззаа зжтаг еду зогбст ...» Чешагија.

БОСАНЧИЦЕ. Рај на земљи. Босанска влада оснива друштво противу моде, Тако суњени културтрегери жандарми у Кацојевцу (зворничком котару) терали четири младића у адамском костиму. Официјал Мажара, И још петнаест стражара, И комесар Милашин Који лаже на аршин Едхембега напали Заставу му украли. Бањалучки јунаци Зову их.- г л у п а ц и! — Са Кадине воде стижу силне тужбе противу жандарског Вакмајстоја Турхана. Богме тај Турхан би добро било да причиву свој Т у р - х а н.

ДРАСТИЧНО. — Је ли дејствовало средство за чишћење... ' — Јесте господине, докторе, два пут. — Шта врага, свега два пут? — Да, једанпут од осам до једног сата, пре подне, и један пут од два до седам, после подне.

И ОН ИМА МУКУ. Неку муку осећа У животу свако; Па ни Станку терзији Није боме лако. Он то неће да каже Ал' му срце знаде; Кад узима женама Меру за либаде! Г. Мил. Адалв Ацивењул.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД. Откривен ратни план. — Пст, пст! Само ћу теби рећи, али под печатом ћутања. — Шта је? Зар си дознао? — За добре новце можеш од њега све до знати. Послао сам му под црвеним печатом мало предујма и он ми журно посла на увид њихов ратни план. Знаш Франк не зна, како ће се то све свршити, па хоће унапред да што год ћари. Вели, да је недавно добио од шеоа под зеленим печатом најнужнија упутства. Ево како ствар стоји. У ратном савету седи Векерле, Кошут и Ракоцај. Генерали су Франк и Томић. На десном крилу пешачке војске стоји из почасти Новак, а на левом Елеговић. Врховни заповедници марине јесу Затлука и Миладиновић. Побринули су се и за војне духовнике, а то су Јовановић и Томац (злу не требаци). Службени је језик за највише часништво мађарски, а за момчадију „хорвацко влашки . — Фргнкова војска прелази преко Драве у Међумурје, па онда у Барању и преко Дунава у Бачку. Радикалска војска прелази Дунав код Земуна, пролази Банат,прелази Тису и код Бечејасе састају обе војске. Маневер ће се одржати под Аладаром БалаФИЈем. Вежбаће се највише у брзом маршу и низ ватру и низ воду. Флота ће се спустити Савом и у обедској бари чекати да започне бој. Екселенција Ракоцај пазиће да битка не започне на „дуги дан« или „јон кипур" — тај велики јесењи јеврејски празник. Борба ће се свршити до првог „шабеса«. На маневру ће Франк добро пазити има ли који „ганеФ« и тај ће се искључити па ма био и сам Абјанић. Цвибак ће бити строго „кошер , — неће бити у њему свињске масти. На колајне смеју зрикати само они, који сачињавају радикалско-франковачку »мешпохе«, а то су Коби и Кобикина (Јаковљева) деца. Франкова су деца искључена, што и радикале зову „влахи«, а то је по § 103. реглемана кажњиво. Ако та удружена војска победи свог највећег непријатеља — сербско — кробат коалицио, онда ће српски народ послати Јакову свилен гајтан који је давно заслужио. У БЕОГРАДСКОМ МУЗЕУМУ. Послужитељ: А ова мумија је овде стара пет хиљада година. Посетилац: Боже, како време пролази! Жеља једног дротара. Дротар: Да сам ја тако богат као Ротшилд — не бих ни један лонац испод 3 круне увезао.