Starmladi

Стр. 94. НОВА РЕЧЕНИЦА. Некада се говорило, радикал бити је несрећа, али није срамота. Али данас смо ве-Ц дотле дотерали, да је до душе радикал бити срамота — али срећа. Прота Јеремић.

Позив на претплату. Овим дуплим бројем се навршује »Стармладом« пола године, од како излази. За то време су могли п. н. читаоци загледати у душу »Стармладог« — и видети његов правац, — смер, — и начин сатирисања. У ово »пузавачко измећарско доба« — држимо, да је жива потреба нашег листа, који без разлике жигоше све, што је за жигосање, не обзирајући се ни на ког, у колико је лист независан, јер се одржава о свом руву и круву. Истина, Бог не троши 20 хиљада круна годишње, а и не дао му Бог, да буде у стању толико да троши, јер би морао бити везаних уста, а »немо дете ни мати не разуме« — једина нам је жел.а, се да г. г. претплатници заузму за опстанак листа, код својих пријател,а, па ако не више, а оно сваки може бар једног пријатеља и претплатника наћи, а наш лист би тиме добио јачу материјалну снагу, те би још боље радне снаге могао око себе окупити, а и више и још боље цртеже модерних цртача набавити. Наиш претплатници треба да знају, да сваки поједини број »Стармладог« доста и труда и материјалних жртава стаје, па држимо, да би право било, да се за лист мало боље и својскије заузму, отприлике бар половицу онолико, колико се наши »прави гтријатељи« труде, да лист онемогуће и угуше, а да и не спомињемо, шта се и каква се све средства употребљују за намећање и протуривање — жалосних разних пузавачких новина. Нарочито би требала наша »активна« омладина да тражи лист, по кафанама, па би и кафеџије мало боље припазиле на ону г. г. љубитеље »Стармладог«, којима се наопако допадају »Стармладове« слике, те га редовно по кафанама, касинама и читаоницама краду..

Бр. 11. и 12.

Молимо дакле сваког г. претплатника. који је добио упутницу, да има доброту претплату обновити. Цена је листу, поред све скупоће око карикатурних илустрација, врло малена. На годину К 8; на пола године К 4; на четврт године К 2. С поштовањем Уредништво и администрација »СТАРМЛАДОГ «. У т у з и. — Драга госпођице, зар ме збиља одбијате, зар ћете другом руку дати? — Жао ме је, ал сам већ верена. — Мој бол је велик! Али бар дајте ми зрачак наде, зар не би ми знали другу какву добру партију препоручити!? ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Др. Емилу Гаврили у Будимпешти. Досада сте редовно лист примали, —■ и нисте га враћалп. Сад кад сге добили „љубезно писмо'" да платите, а ви пам враћате натраг последња 3 броја. Наравно ви то онако адвокатски рачунате — јефтиније је. А гита је са осталих 7 бројева? Како бм било, да поднесемо рачуп народним фондовима? Тек није ираво, да Ви уживате неке југовине — у нас. Зар Вам је мала Восна? Г. г. неилат/шцима. Стрпите се, доћиће те и Вп иа ред. Један по једаи. Колико да се зна. Пишпековици, Вршац. Нема нпшта. Изволите се претплатити, 20 потура вам стоје на расположењу. Сараднику у 0. Доста је већ п то жалосно за дотичног хумористу, кад није у стању ништа орпгинално да напише, пего је јапашно начин вашег модерпог сатирпсања, па га пренаша из иашег лнста. Ми прпзнајемо, да је и досада држано радикалскпх зборова и да је ваша идеја нова п орпгинална са изоиачепнм говорима појединпх говорима радикалскпх опсенара. Али тако вам је то, је л куцнуо Мојсије штапом н је ли потекла вода, сви јуре по воду. Еле ми начин вашег писања пе можемо заштитити од подражавања, јер п ако је нова идеја, нпје патентом заштићена за »љубитеља« ваше сатире, јер ено н оно са оригнпалним епптетпма је већ прилепило се дотичном хумористи. Жао би нам било, да због тога однста престанете за наш лист радити, Ваше стварн се заиста радо читају

— СТАРМЛАДИ. —