Starmladi

Стр. 12.

— СТАРМЈ1АДИ. —

Бр. 1. и 2.

ОТВОРЕНА МОЛВА, на иозоришни; оддор за „шшедњу" и узајамно потпомагање". Како еу иаптем народном но:;оришту нашз стварп ношле на боље. држпм да у данашњнм приликама не може бити ппкакне сметње моме ангажману. Свој споме ! Препоручујем се господи 3. Веснигћева љубавница п навијуша.

Л и с т а к. ^оо:^ТРГОВИНА ЈЕ ТРГОВИНА. (Втело-жалосна игра с играњем циаелиолке и миџарца у више „чиновакоји чинови се деле на више особа. Музика шуштеИа и звечеЛа од министра »гарговине«. Догађа се у Јудаиешти па други Видов дап 11. јануара 1!)0<Ч. годиие. Обр ази: Ксрле — шешаковић, случајпо мпнистар председиик иначе по рођењу лукавп ИГваба. Управо мелез, — ала опет вигае Шваба пего Мађар. Обријане ушке. Воли племена а специјално Србе. У Хрвате је прегсо ушпју заљубљен. Ко Ц1ут \ Сретни син, свога. оца а вођа народа. Волп да (за)води народ, а јако мрзи лакејску униформу и Беч. Љубтељ је „трговине» па је отворио велику болту и тргује „на велико и мало". Цимер му је код «јефтиног хазафишага". Он је шеф трговине — и нема никаквих тајних компанијона. Џапоњи : Антпдрекавап; и џапало. Ина че мирољубив грађанин који не воли много да прича нити страним људима да се препире. Нема среће у игри — јер га редовно бију, али има среће у љубави са народностима, а нарочнто Словацима. Воли индустрпју, и подупире вештачко произвођење гаћа — хајкача и мамуза. Љубитељ је папагаја. Образ му је увек надувен н модар. Људима који га из даље посматрају пзгледа као и да нема образа.

Андраш. Вео човек хао ђаво. Не трпи тиранију. Воли соцмјалисте и нове законе. Јако омил»ена личност у (В)угарској. Снаша СомиЛ. Г1о мало исторвчар по мзло новк касапип, који се иначе „грози« крви. Носп мађарско папдурско или парадно кочијашко одело. На чизмама му звекећу мамузе. Увек носи уза се пож. Доста личп на сома. С поносом воли да прича како је пореклом магарац. Најмилијп му је шпорт убијање — било пером или ножем. Бавп се хирургпјом. Врти народу мозак и навлачи људима бело на очи. Не воли »грговину" и мрзи јасле. Воли лајање п т. д. и т. д. Красни. Јако паметан човек, са врло кратком брадом и дугачком памећу. Воли много да говори. У својим говоранцпјама воли да спомиње босански језик, миша и брдо. 8а ногу му је привезан пајван. Управо има на ногама споно, — чији крај држи у руцп неки ђаво, па кад тај ђаво или демон — како се узме повуче за пајван, а он квоца и купи око себе пилпће. Не трпи нп копце пи ељуге нптп им пм иде у близину, јогн мање воли са њима да води икакве преговоре. Једном речи човек који се може назвати: Мула-јаша. Калијан. Дворска будала. Не воли да каса за својк.м госама, нпти потпис}<је вексле за кауцпју — и још мање воли да држи шагааве говоре. Једном речју човек ког зову у својој странци „неко" а —- ио неки чак и „негато". Један Тош. Министарка мастионица. I. ПОЈАВА. Керле | Керле седи на повишеној квогаи. ,. ... ( Ко — Ш/јш се,уи на народној каси ис. У ш ј' зв. банки. Џаиоњи ) а Џаиоњи на школском законикџ. Сви се нештао вриоље и нестриељиви су као радикалски авхаономни гроољари. Андраш: {Седи на буквару служинчади. У руци му је џелатска сикира — и ттрањка.) Керле (љутито ): Круцификс. .. та фихенео још не долази. Ку—Шут: (Лењо отвара уста и замо рикне) Магћа! Аидраш: (Диже сикиру у вис и штрик ) Старчевићев лек треба њима: Сикира и штрик.