Starmladi

Стр. 6.

БЕСПЛАТНО ЛИСТ. Све овостране радшсалске листове да кле: „Народни Гнусш к" „Оброк" пакрачко „Дете« „Народни Прпјатељ" добијаће бадава годину дана она општпна, која узме на своју грбачу чувеног распопа Николу из Пеште и подели му завичајност са сведочбом моралног влада ња. У име капаре добијаће општина која нам се јави »II Гвигар" од румског чилаша — и „Заставу" све до смрти главног уреднпка. Напред дакле! Нема данас срамоте — кличу вам радикали.

ДОБРА ЗАСЛУГА. Сто дуката газ кортешког фонда, основаног од људп, који не волу да се зна шта' даје левица — добиће онај, којп нам јави: како јс пме пасљеднику бана Рауха и када ће исти доћи у Загреб. Уредништво „Засшаве« и уирава радикалне страпке.

0 о а в с с т. На епархијск) конференцију радикалне странке за архидпјецезу, пакрачку п горњо карловачку дијецезу пс зива потнисани све члаиове — п оне, којн су по XI. н оне по ХГ1. члану пзабранп — да изволе доћи у Карловце у Народни дом на договор. На дневном реду: 1. С ким ћемо и како ћемо приликом избора? 2. Како ћемо још држатн иарод у обманп ? 3. Чим ћемо лагати народу до — и око избора? 4. Црни прота и нервозни архимандрнт или цељ под ноге а средство под руке. Говорнпке ће им.шоватп за који дан свеV стра шљн вп Ја ша. Из седнице ерп. с>б(>{>сатог одбора У Карловц - ! 4 дана по доласку баиа Рауха. Многонадежни Iабријел.

из Загрсба. — Опет смо добили новога бана; ал и овај ће Мартин отићи скорвм у Мартинец. ):( Приликом дочека бана Рауха, показало се гра|анство' загребачко у свој својој простоти. Камење, којим је бан дочекан, није ни мало било — углачапо. Нови се бан пије могао отсањкати у горњи грзд, јер није бидо никаква снега, ни природнога ни вештачкога — од беланцета. Сва јаја, што су употребљена за дочек преузвишенога, бацапа су због великога одушевљења — цела. = Сав је »цахерлин« у земљи продан. Нешто су купили загрепчани за дочек послане »;м велике господе, а што је остзло, покуповали су Сремци за дочек својих рчдикалских кандидата, нарочито земупску Бубу швабу. Ко има цахерлина. нек чува, добро ће моћи продати. X Овдашњи радикалски «Народни Гнусник« спрема се да жестоко нападне бана Рауха, чим му Векерле првми оставку. = Грађанство је врло узнемирено. Жељпо је промене и с нестрпљењеи очекује долазак другога бана, да му искаже своје —• симнатије. — Удруга фијакериста решила је за дочек пових банова да фијакере с коњима замени аутомобил оклонњачама, које мисле од Крупа поручити. )§( 3) чиновпиштво прописана је у будуће приликом доласка послине иоглавице ова тоалега црна гоалета и јастук па глави. = Ради сигурпијег успеха будућих бити ила јућих банова издао је бан окрушницу, по којо има чиновнаштво ревносно дневно таманити јаја Не сме се друга јела за доручак и јаузнове упо требљавати осим јаја, а за ручак кајгапа.

Овај дуили број шаљемо многгша на углед бесллашно. Ко не мислилист држаши, молимо да пам или лисш врати илгс доиисницом јави да не мисли лист држати.