Starmladi

,ву>-

— С Т А Р М ЛАДИ. диаву -

На знање! За овај број је закаснио клише о изборним приликама у Хрватској па су због тога и главније сатире о избору изостале за иду^и број, који због савремености излази кроз 4—5 данај а штампаће се у пет хиљада примерака и разаслаће се многима на углед, нарочито у Хрватеку и Славонију Молимо пријатеље да се за наш лист заузму. Свако ко нам нађе 2 претплатника добиЈа бесплатно лист, Уредништво и администрација „Стармладог".

Ј а ш и ј а д а. Јашо, Јашо, тужан Гашо Шта ће с тпбом бити. Ко би мого погодити ? ? Јахпа хтеде Србин битп, То ]'е име славно! И ООн нешто налик беше, Ал' то беше давно. Јаша хтеде јунак битп! Ал' с омаче рука, Нож ловачки помери га, Те остаде брука. Јаша хтеде столар бити Ал' му ренде тупо, Социјал је хтео бити Ал' му је то — глупо. И ко знаде шта све хтеде, Битп нам од Јаше, Да не нађе своје људе Четрестосмаше. Те завитла »За'ставушу" Дичног Кошут Фрање, Кој' потписа са Аустријом Дично поравнање. Бе аферим мудри Јашо! Камо тај пут води? Да ли оној обећаној, Жељеној слободи ?

Твоме уму врли Јашо, Читав свет се диви! Јер познаје да у теби Бапг рДгЏпсал живи! Ал' кад хтеде с Кошутовцн Склапат »сојуз« нукп, Требао си док још беху Барем еЦепгекЈ. V кЈ *..? (Јј, \Ј & € \» Јер нагп парод море Јашо, Не мрзи Мађаре; Алп за то п неволи Гадне измећаре. Кад син Фрања, оца изда, А зет Јаша, ког ће јарца? Па и он је за начело Издао свог старца. Звечеће је то начело, Сви мп добро знамо, Па реци ми имамо ли Још што да продамо? Дела твоја Јашо милп, Позната су свету широм, Ти напуни свако срце, Зебњом и немиром. Слава твоја већ је пукла, Од Тисе до Драве, И у накрст још да речем, Од Баје до Саве. Зар се тако борба води За народна права? Таку борбу црева воде Или празна г\лава. Ал' сад нико већ не слугаа, Славопој те тице, Јер су сваком политичке Знане пиљарице. Ти си Јашо, мили побро, Политички бостан обр о!

лш

'I И*.ју,;