Starmladi

Стр. 186. Христос се роди! У ваоиони небесни мир А сјајна звезда свете ноћи, Свечано се сјаји кроз етир. На небу анђелски поји хор: Христос се роди! И на земљи Нека је међу људима мир! Ал исчезава тај свети зрак И спушта се већ на земљу мрак... Губи се љубав, вера, нада, И чује се плач створа очајног: »Ој где је љубав, где је правда, Где мир међ' људ'ма, и где је Бог?" * 0 дајте једном човечанству Да живи ј обећаној слободи, И онда радостан да кликне: Христос се роди!

Награда. — Мађарски ћо министри израдити, да сваки радикал посланик добије крст у име награде за своје мађарско — родољубиво држање. Шта велиш на то ? — Мађари могу, богати су. Српски је народ сиромашан, на ће делој радикалној странци дати само један крст; то је заслужила.

У п и т. Молимо славно уредништво „Заставе" да јави и нама, колико има празних чиновничких места и колико ће сејош основати у радикалној автономији. Одговорите што пре па ће и новеренице брже стизати. Незадовољни учитељи, књиговође и иисари.

Сре^а у несре^и. Господе Боже, како се мој муж пропио! Све му носим стакло за стаклом ракије. Срећа његова што ја најпре од свакога стаклета отлијем по три четвртине иа допуним стакло водом. Да тако не радим зацело би несретник изгорео од те ракијентине!

Пр. 23. и 24.

Христос илаче. Овде густа иоља, тамо брда сива, где жалосно шуми купина и драча, ред убогих селасан покојних снива ја не видим нигде рала ни орача . . . Под тамним дрветом, уз мирну ријеку, не чује се звоно преходника овна; свуда гроб и чемер, мрак, магла оловна, и запевка тјжне што срце сијеку. Села наша где су ваше руке радне? Гола, црна њива, где је орач, брана? Ах, другове ваше, невољне и гладне, одвела је судба преко Океана. У подземљу црном, без сунца и неба. сад копају они комад суха хлеба, док за вама срце све ми цвили јаче . . . 0, жали ли когод тебе, земљо гола? Нигде за те сузе, нигде једног бола, само, негде близу, чујем... Христос плаче .. Мостар. Алекса Шан-гиЋ.

Разне вести. •— Госпићки „Србин" је недавно предложио да се од узапћеиих ствари ради велевздаје, као ћилииова, чутура — створи изложба. „Застава" је такођер ту вест донела, јз примедбу да ,.један лист згодно и р ед лаж е 14 . — Ваљда јој је, од како се мађаризирала, срамота кукавној да спомене име С р б и н. — У Сентомашу се још нре две године покренуло неко укуино друштво „Помоћ" — од којег до данас још нико никакву помоћ није видео. — Неки који су ноложили новац а не знају шта је с новцем, предлажу да се друштво назове „Одмоћ" или „Обноћ". — У Босни је, како „Српска Ријеч" јавља нроглашен говор Извољског који је у Думи говорио — за велеиздајнички. — Чујемо Да је Раух затражио од Думе да му се изручи Извољски као велеиздајник — јер је рад да га ухапси. Црногорска Ко на брду ак' и мало стоји, више види но онај под брдом.

- СТАРМЛАДИ —