Starmladi

Стр. 54.

— СТАРМЛАДИ —

Бр. 7.

За то што нисте хтели Брава „држати 24 сата дункд. — Вешала после". * Пр. У коју сте ка®ану као Србин ишли. У српску или хрватску? Оитуж. Разуме се у српску. Држ. А зашто не у хрватску. За то што нисте хтели у хрватску ка®ану да идите него рађз у српску, тиме сте доказали, да сте велеиздајник. Опт. Јесам ли за то предложен на вешала? Пр. Немојте спомињати вешала. А«о устреба — биће их ! За сада дункл 24. (Наставиће се и „велеиздајничка" расирава и кажњење „велеиздајника" мраком.

Слобода. Дошао један Хрваћанин у Бачку, н > свој прилици за то да тражи себи зараде, па стао кр ј опћинске куће и чекао небили еаишао когод да тражи раднике. Било је влажно и магловито јесење доба, а Хрваћанин онако лако одевен, час но, па би задрхтао од сгудени. Близу њега на неколико корачају беше стајала група људи_ Један од њих видећи тај како дрхће, рећи ће му у шали да га маио заплаши : Је с чуо пријатељу немој се ти шалити главом... „Ма зашто болан" — упадена то он поплашено' 3 — Хе, зашто. Знаш ти, брате, да овде код нас ни мрднути није слободно, а ти ту стао па још дрхћеш. — Их, бре! Та Ви овде ни незнате штаје то слобода. Бидан брате што ти је Бог створио нашу Хрватску — дрхћи бре тамо колико год хоћеш, нико ти ништа казати неће! Горски.

Практичан. Отац (сину): Ти данас не мораш ићи у школу, синко. а сутра можеш рећи господину, да си данас добио два брата. 0 и н: Зар не би било боље да кажем да сам данас добио само једног? Онда бих могао идуће недеље још један дан изостати? Гореки.

То је тек сир. Сељак: Добар дан механџија! Имате ли што за јело? Механџија (Варошанин): Како да не. Има сира, леба, нутера, шунке и т. д. Оељак: Сира, чујте донесите ми само тако ако је млад, знате ја волим кад је као жив. Тамо код нас има таквог па кад ми га донесе, да га не одмах поједем искочио би из тањира. Механџија: То још није ништа! Код мене мора свезан да стоји. Седите, одмах ћу вам донети једну порцију од њега. Гореки. Чудо. (Иајновије.) — Цару Виљему набили калун у уста. — Зар га због његових говоранција већ тако мрзе? — Врага. Да боље зија!

Нагиа јавна гласила. Странац (у Загребу у ка ф ани) : Молим вас једне хрватске новине. Келнер: (Доноси и предаје му „Хрватско Право"). Странац (Погледа наслов и љутиго их хатне на страну): Ја нисам искао чивуцке новине, него хрватске ! К е л н е р : То су најхрватскије, других нема! * Странац (у Пешти у к а ф а н и): Дајте ми који мађарски лист. Келнер: (Доноси му „А иар"). Странац: (Љутит баца лист). Опет чивуцке новине. Ја сам изрично искао мађарске новине. К е л н е р : Други мађарских новина не можете у целој Пешти наћи. Странац (у Новом Саду): Молим вас једне српске новине. Келнер: (Доноси му „Заставу"). Гост! (Покушава да чвта насловни чланак који је на мађарском језику. Нека пресуда). До ђавола, ово су мађарске новине, а ја сам искао српске.