Starmladi

Стр, 66.

- СТАРМЛАДИ —

Бр. 9. и 10.

Б о с а н ц у ' ,. — Глоса Да си био моћан, славан, — То и небо знаде плаво Понос рода Србинскога, „Ој Босанче, стара славо!" Кидао си ронске ланце; 8а слободу с' живот дав'о, Јуначки си у смрт глед'о, Тврда срда, тврда главо. И док душман разбијаше, Твоје груди ка' но мамен Поносито ти му сташе, Тврд си кано кремен камен. Ко те не зна — познаће те, Да си љутац тврди камен, Да си стј'ена од кремена Гдје станује живи пламен. Чајниче 1907. „Б. ВБ. Н. Из „Заставине" редакције — преко телеФОна без жица, Добар савет. Јаша: Мене је јуче назвао Сима магарцем; ја бих га тужио суду. Шта ти велиш Кеста ? Кеста: Ја ти велим да га не тужиш. Јаша: А зашто? Кеста: Јер ће бити грђа брука, ако човек : то и на суду докаже! чешагија. Политичке непогоде. У Угарској је ирошде недеље ужасно беснела олуја, која је с бечке стране дошла. Почупала је „вајчвршће" стубове. Неки Кошут је тако неспретно пао и угрувао се, да нема изгледа да ће се више нодићи. Он је иначе и досада иузио — али сад не може више ни да пузи Осим многих пацова, утучена је и лепа радикалека жгадија. С п ој е љ е. Пошто Хрватска никако неће да се споји са Угарском, то ће ее ових дана спо јити Угарска са Хрватеком, те ће и Мађари једвом моћи осетити штајето уставна владавпна — и хрватски бан, ма то био и Хед е р в а р и. * Познати руски цар, Мекиш, био је у посету немачком цару Виљему да му се захвали, што је Русију онако понизила његова Прусвја. Руска штампа и јавно мњење се јако противи тој по-

сети. Цар Виљем опет каже, а што се руска штампа жести, кад у случају рата Русија увек може рачунати на — Брусију. (Немац изговара слово (1 увек као Б !) * Турска-ХрватСка. Нознати арнаутски паша Рауш сишао се у народ, где је дочекан уз одушевљено звиждање и народну каценмузику. Највише се клицало: „Апцуг" и „Аугустин!" И ако није био Ускрс, могла се видети многа ,јаја, која су паши на колима „предавана". Међу истима није било много покварених — јер се нашла три добра — како сам иаша прича. Од иокварених радикала није га нико дочекао нити поздрављао. Није нико ни пред њим ни за њим пљунуо. Свега је пљунуо некиКоста Јовановић, радикалски првак, али и то је пало пола на Костин, а пола на образ радикалне странке. Народни посланик Новосел је затворен био, али чим је прочитао доиис у „Браву" — одмах се отворио и сам. „Женско правт гласа" је уважено. Свака женска која гласа на Петра или Павла има права 14 дана да седи у затвору. — Лист буџоносаца, који се назива „Правом" и башибозучки лист „Успавност" донеше вест, да су срн. „уеташи" Хинко и Срђан пренели из Србије 20.000 динара. КадсууБечу прочитали ту вест у горња два листа, а они су узвикнули : 0, динарен ! 0, (Ше пагеп!) Грчка се много отима за Крит, те јеусљед последњих немира истакнуто критско питање. Турска опет каже да се Грци не надају Криту, и да мирују, јер могу добити ногу у в . . .. * У Србији су осуђена два аустријска шпијуна на пет година — робије. Остали аустријски пшијуни еу одликовани — народним поверењем. — Него и у Србији је наступила криза. Усљед тога траже се у Србији два човека који још нису били министри. — Пошто у целој Србији не могу да се нађу — примиће министарство и даље какви бивши министри или бивши људи. Књаза Николу је Масарик тако измасирао с шпијуном Настићем, (за ког смо ми одмах казали да је плаћен) — да је књаз црногорски још црњи иостао не само Црногорцима него свом српском народу, ком је он помоћу шпијуна хтео главе доћи — као дајеХрватска Црна Гора, — па се могу „удешавати завере" — и Срби у азачке тамнице бацати. Незна он јади га не знали, да је Хрватска „уставна земља".

Да је .... Ј е д а н п р о с и ј а к (н а ђ е к у т и ј у з а наочаре, али празну). Дивота — сад да су у њој наочари, и да ја откуда не видим било би ми поможено.